De Wet Belasting Toegevoegde Waarde is per 1 januari ingegaan. De btw is volgens Belastingdirecteur Ismael Kalaykhan bij elke schakel even belangrijk. Hij noemt de btw een belasting die wordt betaald door de consument. “Degene die uiteindelijk gebruik maakt van de dienst, degene die consumeert moet de belasting betalen,” aldus de functionaris. Hij legt uit dat er gesproken wordt van toegevoerde waarde omdat er in het proces meerdere schakels zijn, die elk een waarde toevoegen en daarover belasting berekenen.
Directeur Kalaykhan: “Bij de btw is elke schakel even belangrijk om uiteindelijk de juiste belasting te berekenen op de prijs die de consument betaalt.” Volgens hem heeft elke schakel ook een aftrekmogelijkheid. Dit is ook het verschil met de Omzetbelasting waar er geen aftrekmogelijkheid was. De belastingdirecteur zegt verder dat de btw stopt bij de consument, omdat die deze belasting niet kan door verrekenen. “Met dit systeem voorkom je ook dat de btw invloed heeft op de kostprijs. Bij de OB kon je het niet aftrekken, het zat in de kostprijs.”
Dit houdt volgens directeur Kalaykhan ook in dat er over hetzelfde product meerdere keren btw wordt geheven, echter met dien verstande dat die dus door elke schakel wordt afgetrokken. “De importeur betaalt btw over zijn product. Vervolgens berekent hij over hetzelfde goed de btw door naar de groothandelaar, die dat ook doet wanneer hij doorverkoopt aan de winkelier. De winkelier doet vervolgens hetzelfde naar de consument toe. Al die btw tot aan de consument mag afgetrokken worden door al die schakels.”
De belastingdirecteur benadrukt dat de btw geen invloed mag hebben op de kostprijsberekening. “Als je een product gaat kopen in de winkel, ga je vaak moeten zien “prijs zonder btw en prijs met btw.” Directeur Kalaykhan zegt dat er uiteindelijk btw betaald wordt over de consumentenprijs. Het kan niet doorberekend worden in de kostprijs, omdat het bij elke schakel wordt afgetrokken. “Het mag eigenlijk niet,” verduidelijkt de belastingfunctionaris.