De Boodschap
Volksgezondheid

Bijkans 360 duizend Covid-19 prikjes toegediend in Suriname

Tot en met 8 september zijn er in totaal 359.172 prikjes van het Covid-19 vaccin in Suriname toegediend, waarvan 209.000 personen een eerste prikje en een aantal van 150.015 een tweede prikje hebben genomen, waardoor ze volledig gevaccineerd zijn. Deze informatie werd op donderdag 9 september 2021 gepresenteerd tijdens een persconferentie van het Outbreak Management Team (OMT). Uit de keuze van de vier vaccins zijn meer dan 189.000 personen ingeënt met AstraZeneca, 480 personen zijn gevaccineerd met Moderna, 6512 met Pfizer en 13.020 met Sinopharm.

Drs. Lycke Woittiez, internist en infectioloog, zei dat sinds februari er slechts 2200 meldingen van bijwerkingen zijn gedaan. Uit de AEFI-monitoring, dat alle ongewenste gebeurtenissen na vaccinatie in kaart brengt, is komen vast te staan dat er enkele gevallen zijn geweest van mensen die flauwgevallen zijn na de vaccinatie, hoofdpijn en koorts kregen en of opgenomen moesten worden in het ziekenhuis na twee weken vaccinatie. Al deze gevallen zijn volledig hersteld.

Van alle Covid-19-overlijdensgevallen, is er maar 1 geval dat gerelateerd wordt aan de vaccinatie, vanwege een zeldzame combinatie van lage bloedplaatjes en stollingen. Dit geval noemt drs. Woittiez zeldzaam.

De directeur van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul riep de samenleving op om de maatregelen op te volgen en zich te laten vaccineren. Het ministerie is bezig met het evalueren en herstructureren van de communicatie naar de samenleving toe. Directeur Sukul zegt dat er met de ziekenhuizen wordt gekeken hoe de huidige capaciteit vergroot kan worden om de zorg te blijven garanderen. “We doen ons uiterste best, en duidelijk is dat u ook uw best moet doen, omdat u als samenleving een belangrijke rol kan vervullen om de druk op de zorg te verminderen”, voegde de directeur eraan toe.