De Boodschap
Kabinet van de President

Bilaterale agenda Suriname-India heeft potentieel voor uitbreiding

Het staatsbezoek van president Droupadi Murmu aan Suriname symboliseert de hechte historische band tussen Suriname en India. Beide landen onderhouden een sterke bilaterale relatie met wederzijdse voordelen. Volgens president Chandrikapersad Santokhi heeft de bilaterale agenda tussen de twee landen nog steeds het potentieel voor verdere groei en expansie. Het staatshoofd sprak op maandag 5 juni 2023 bij een ontmoeting op het presidentieel paleis; een activiteit die voorafging aan het uitwisselen van vooraf getekende intentieverklaringen voor samenwerkingen op het gebied van volksgezondheid en de agrarische sector. 

President Santokhi memoreerde de gemaakte afspraken tijdens zijn bezoek in januari dit jaar aan India. Hij zegt dat beide landen toen hun vriendschapsband en strategisch partnerschap in verschillende sectoren opnieuw hebben bevestigd. Suriname is vastbesloten om de samenwerking voort te zetten en te versterken. Deze is voornamelijk gericht op het realiseren van de nationale ontwikkelingsdoelen door het uitvoeren van bilaterale programma’s en projecten. De twee landen werken momenteel samen op het gebied van handel en investering, landbouw, elektriciteit, veiligheid, ICT, capaciteitsopbouw, volksgezondheid, cultuur en projectfinanciering.

Ook op mondiaal niveau is er een sterk partnerschap, waarbij Suriname Indiase initiatieven zoals de International Big Cat Alliance, het Internationale Jaar van de Gierst 2023, de International Solar Alliance en de Coalition for Disaster Resilience Infrastructure ondersteunt. President Santokhi waardeert tevens India’s steun aan Suriname in het hervormen van de Surinaamse economie. Hij toont zich eveneens ingenomen met de stappen tot samenwerking tussen het bedrijfsleven van beide landen. Daarnaast noemt het staatshoofd het India-VN Development Partnership Fund van USD 1 miljoen voor projecten op het gebied van klimaatverandering, sport, recreatie en toerisme en infrastructuur.

De samenwerking tussen India en Suriname breidt zich ook uit naar de olie- en gassector. Indiase bedrijven zijn intussen door Staatsolie uitgenodigd voor deelname aan de Suriname Energy, Oil & Gas Summit and Exhibition (SEOGS) 2023 van 19 tot en met 22 juni aanstaande. In de medicijnensector c.q. de ontwikkeling van traditionele geneeswijzen worden er vorderingen geboekt. Beide landen werken samen aan het opzetten van een academische leerstoel, een kruidenkwekerij en -productiefabriek, training en onderwijsmogelijkheden en een Ayurveda ziekenhuis in het district Saramacca. Daarnaast is er een samenwerking tussen Indiase bedrijven en het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) voor zowel het inkopen als de productie van medicijnen voor de lokale en regionale markt.

Op het gebied van landbouw hebben Suriname en India een langdurige samenwerking, die een enorm potentieel heeft voor het bevorderen van duurzame ontwikkeling, het verbeteren van de voedselzekerheid en het stimuleren van economische groei. Gezien er vooruitgang geboekt wordt in het strategisch partnerschap, zijn beide landen volgens president Santokhi vastbesloten deze samenwerking verder te versterken, verbreden en verdiepen op alle niveaus en op verschillende fora. Het staatshoofd zegt dat er constructief van gedachten is gewisseld over de status van dit partnerschap. Hij voegt eraan toe dat de bilaterale agenda nog steeds het potentieel heeft voor verdere groei en expansie.