De Boodschap
Volksgezondheid

BOG start COVID-19-vaccinatiecampagne

Het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) is gestart met haar eigen COVID-19-vaccinatiecampagne. Daarmee is de veertiende vaccinatiesite in Suriname een feit. Het streven is erop gericht om ongeveer 500 personen per dag te vaccineren. Er wordt in het bijzonder gemikt op gepensioneerden van bedrijven, bewoners van bejaardentehuizen en senioren met onderliggende aandoeningen. BOG-directeur Radjesh Ori sprak bij de kick-off op maandag 15 maart 2021 van een bijzondere dag. Hij blikte terug op het eerste geval van COVID-19 in Suriname, afgelopen zaterdag een jaar geleden.

Het BOG startte het registreren van gevallen met slechts een telefoon, nu beschikt zij over een goed gefaciliteerde Meldkamer. Personeel van het laboratorium heeft met steun van de PAHO een training diagnostiek ondergaan en hoe contact tracing te doen. De afdeling Serelogie maakt vanaf toen tot heden lange dagen. In het bijzonder is het isoleren en in quarantaine plaatsen van personen goed gelukt. Verder is dankzij SU4SU een gerenoveerd medisch centrum tot stand gekomen. Directeur Ori zegt dat er hectische momenten zijn geweest, maar hij is hoopvol gestemd op een succesvolle campagne. Volgens de BOG-functionaris zijn vaccinaties niet nieuw voor het bureau, wel is het doel om 500 personen in te enten uitdagend. Gezien de motivatie bij het personeel is dit wel te doen.

Evenals Ori rekent ook minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid op het professioneel team van het BOG. Het BOG zal daarbij de nodige ondersteuning van het ministerie krijgen. Hij is ingenomen met het feit dat de vaccinatiesites in drie weken van 4 zijn ongevoerd naar 14. De bewindsman roept de samenleving op om zich te registreren. Hij ging ook in het opschorten van vaccinaties met AstraZeneca door een aantal landen, omdat er trombose zou zijn opgetreden bij enkele gevaccineerden. Minister Ramadhin zegt dat de link niet is bewezen en dat trombose veel meer oorzaken heeft. Suriname vaart op aanbevelingen van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere instituten. De bewindsman benadrukte andermaal dat vaccin echter niet de oplossing is, maar dat vooral de MoHanA-maatregelen nog steeds nageleefd moeten worden.

Dinesh Gokoel manager van het Nationaal Immunisatie Programma en lid van het Nationaal Coördinatieteam voor de COVID-19 vaccinatie, is verantwoordelijke voor de implementatie van het vaccinatieprogramma. Hij geeft aan dat men zich via 178 kan registreren. Hij garandeert dat het vaccin veilig is en dat de WHO geen instructie heeft gegeven om de vaccinaties te stoppen.