De Boodschap
Kabinet van de President

Brazilië schenkt 50 waterzuiveringsapparaten voor binnenland

De Braziliaanse overheid is Suriname tegemoetgekomen met 50 waterzuiveringsapparaten ter waarde van ruim 130.000 US-dollar. De ondertekening van het protocol van overdracht vond plaats door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Gonda Asadang, directeur Water van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Dit gebeurde in aanwezigheid van de Braziliaanse ambassadeur Jose Raphael Lopes Mendes de Azeredo. De symbolische overhandiging van de apparaten heeft op maandag 24 april 2023 plaatsgevonden op het ministerie van BIBIS.

Minister Ramdin benadrukt dat de ondersteuning van Brazilië de solidariteit, samenwerking en vriendschap tussen beide landen demonstreert. “De regering en het volk van Suriname, in het bijzonder het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, waarderen en verwelkomen dit geweldige gebaar van de regering van Brazilië”, aldus de bewindsman. De geste komt volgens hem als geroepen, vooral vanwege de huidige en enorme neerslag in het land. Minister Ramdin is het zuiderbuurland dankbaar voor de ondersteuning in het beschikbaar hebben van schoonwater voor eenieder.

Ambassadeur Lopes Mendes de Azeredo zegt dat de donatie een afsluiting is van een programma voor de vorig jaar in het binnenland onder water gelopen gebieden. De Braziliaanse overheid heeft gemeend de dorpen te helpen voorzien in hun eigen schoon drinkwater. Middels de mobiele waterzuiveringsapparaten wordt de lokale bevolking thans daartoe in staat gesteld. Een apparaat kan dagelijks 288 liter water verwerken. “De apparaten zijn volledig zelfvoorzienend en worden ook geleverd met zonnepanelen,” aldus de diplomaat.

Volgens directeur Clifton Lienga van de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zal ongeveer 5000 liter water per dag gezuiverd én in de dagelijkse behoefte van ongeveer 20 mensen voorzien kunnen worden. De apparaten zijn meer bedoeld voor gebieden in het binnenland die moeilijk toegang hebben tot schoon drinkwater. “Nadat de apparaten zijn uitgetest, zullen ze in de verschillende gebieden worden ingezet,” aldus de SWM-topman. Hij is hoopvol gestemd dat hiermee ook invulling wordt gegeven aan een van de Sustainable Development Goals (SDG), namelijk voorzien van schoon drinkwater voor mensen in moeilijk bereikbare gebieden.