De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Caribbean Council biedt platform voor investeringsinformatie Suriname

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) had op donderdag 7 april 2022 een virtueel onderhoud met de managing director van The Caribbean Council, Chris Bennett, en Honorair Consul voor de United Kingdom, Amwedkar Jethu. Het doel was om informatie te verstrekken aan potentiële investeerders die gebruik maken van dit platform.

The Caribbean Council is een ledenorganisatie voor handel en investeringen die verantwoorde en duurzame investeringen en ontwikkeling door de particuliere sector ondersteunt in het Caribisch gebied, Cuba en Midden-Amerika. Zij helpen ontwikkelingsorganisaties, internationale donoren en bedrijven die het beleid van de Corporate Social Responsibility (CSR) en Environment Social and Governance (ESG) serieus nemen bij het implementeren van programma’s ontworpen om inclusieve en duurzame economische ontwikkeling te bevorderen.

Minister Ramdin schetste het huidige investeringsklimaat in Suriname waarbij er sprake is van een wereldwijd herstel van de reputatie van het land en dat er nu ruimte is voor groei. Ook haalde de minister aan dat de Suriname Investment and Trade Agency (SITA) binnenkort wordt gelanceerd waarbij er meer stabiliteit zal zijn in de begeleiding en facilitering van investeerders. De sectoren die werden genoemd en van belang zijn voor de Surinaamse economie zijn de mijnbouwsector, specifiek olie en gas, landbouw en toerisme. Het doel is om in 40 jaar zonder de mijnbouwindustrieën te functioneren.

Voorts gaf de minister mee dat Suriname nog in het proces zit om te komen tot een betere standaard van ‘ease of doing business’ maar riep tegelijkertijd op om niet te wachten totdat alles al helemaal perfect is.

Vanuit de deelnemers was er een levendige interesse en werden er vragen gesteld over, onder meer, de mogelijkheid voor investeringen in het bankwezen, de mogelijkheden verbonden aan de bouw van de bruggen over de Corantijn- en Marowijnerivier, de aanpassing van de investeringswet en havenfaciliteiten.

De minister gaf mee dat er een unieke kans was voor een kader om de economische samenwerking van beide landen te versterken. ‘Deze regering is zeer vooruitstrevend en resultaatgericht voor business. We zien een duidelijke rol en verantwoordelijkheid voor de particuliere sector om onze economische basis te zijn alsook onze partner in ontwikkeling’ zei de bewindsman. In het verlengde hiervan hield minister Ramdin de deelnemers voor dat de President over enkele weken een politiek onafhankelijk nationaal comité zal installeren welke in grote lijnen gebaseerd is op Visie 2060.

The Caribbean Council gaf aan het eind van de meeting aan interesse te hebben een kantoor op te zetten in Suriname. Minister Ramdin sprak zijn dank uit aan de gastheren voor het platform om Suriname te profileren en gaf aan dat zij welkom waren voor een missie naar Suriname.