De Boodschap
Kabinet van de President

Caricom regeringsleiders bespreken kwestie Haïti

President Chandrikapersad Santokhi heeft virtueel deelgenomen aan de interventie tijdens de Zevende Bijeenkomst van de Hoofden van Regeringen over Haïti en de Bureauvergadering van de Conferentie van Hoofden van Regeringen met de Eminent Persons Group (EPG). Tijdens de bijeenkomst zijn cruciale zaken besproken met betrekking tot Haïti. Vanuit zijn kantoor heeft het staatshoofd op vrijdag 5 januari 2024 in deze meeting geparticipeerd ondersteund door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Chairmè Haakmat-Konigferander, CARICOM-ambassadeur.

President Santokhi heeft zijn oprechte felicitaties overgebracht aan President Mohamed Irfaan Ali van Guyana met de aanvaarding van het ambt van voorzitter van de Caricom. Het Surinaamse staatshoofd heeft bij de  Caricom-voorzitter het belang voor een duidelijk plan voor de kwestie Haïti onder de aandacht gebracht, namelijk het coördinatiemechanisme. “Als we deze kwestie niet elke keer aan de orde stellen, zullen we horen dat er hier een bijeenkomst is, een bijeenkomst daar is, en dat niemand weet wie de bijeenkomst leidt, met welke agenda en met welk resultaat. Ik heb in het verleden al voorgesteld om een platform te starten voor coördinatie richting Haïti. In dat platform zullen we alle instellingen hebben en kunnen we gecoördineerde initiatieven nemen richting Haïti”, stelt president Santokhi.

Volgens de Surinaamse regeringsleider is er ook ruimte voor beveiliging, en is besloten met alle andere vrienden van Haïti naar Kenia te gaan, ondersteund door de Caribische gemeenschap. Hij is van mening dat vanuit het platform er betere coördinatie zal geschieden voor de aanpak van onder andere de humanitaire kwestie. “Heel belangrijk is ook de wijze van de Haïtiaanse regering, de Haïtiaanse instellingen en alle belanghebbenden”, meldt het staatshoofd. President Santokhi is voorstaander te werken met een plan dat vanuit het platform komt waaraan alle partijen samenwerken met de duidelijke missie met één agenda en één strategie.

President Santokhi heeft de Caricom-voorzitter te kennen gegeven dat Suriname in het verleden heeft toegezegd de veiligheidsmissie m.b.t. Haïti te ondersteunen, en zal een veiligheidsmacht ter beschikking stellen om deel te nemen aan de multinationale veiligheidsmissie voor Haïti.