De Boodschap
Onderwijs, Wetenschap & Cultuur

Cultuur start ‘Pé wé go festival of freedom’

Keti Koti festival of freedom Pé Wé goHet directoraat Cultuur organiseert in het kader van 1 juli oftewel Keti Koti, een driedaags ‘Pé wé go festival of freedom’. De opening hiervan is op donderdag 30 juni 2022 verricht door Clifton Braam, onderdirecteur (OD) Cultuur. Het evenement wordt gehouden in G-Art Blok aan de Keizerstraat in Paramaribo. Tijdens dit festival worden bezoekers geëntertaind op spoken words en culturele optredens, terwijl zij ook kunstwerken en archeologische vondsten kunnen bezichtigen.

Het ‘Pé wé go festival of freedom’ heeft als doel kunstenaars een podium te bieden om hun werken tentoon te stellen. De OD zegt dat er geruime tijd behoefte is aan aandacht voor de cultuursector. Dit om de sector verder te ontwikkelen en zodoende kwalitatieve producten op de markt te brengen. “De bijdrage van kunst en cultuur aan de instandhouding van de natie, moet naar zeggen van de cultuurtopper niet onderschat worden. “Cultuur is wat maakt en verbindt. Dat willen we hiermee aangeven.”

OD Braam voegt verder eraan toe: “Dit is de kick-off voor nog meer activiteiten. We zullen nog meer organiseren volgend jaar; in het kader van bigi yari Hindoestaanse Immigratie, Keti Koti, Javaanse Immigratie en andere hoogtij momenten. Mensen moeten beseffen hoe belangrijk cultuur is. Het is een belangrijk exportproduct. Cultuur omvat belangrijke elementen zoals onze kleding, muziek, culinair, culturele uitingen alsook culturele normen en waarden.”

Een ander doel van het evenement is om Surinamers ervan bewust te maken dat door middel van eenheid en samenwerking, de natie succesvol gebouwd kan worden met de beschikbare vrijheid. OD Braam zegt echter dat vrijheid ook grenzen kent. “Met de verworven vrijheid kunnen we niet ogen op losbandigheid.” Hij benadrukt daarom dat Surinamers de vrijheid die zij hebben, moeten waarderen. “Want elders in de wereld heeft men dat niet.” De cultuurfunctionaris noemt als voorbeeld de oorlog in Oekraïne die de vrijheden van burgers in dat land beperkt.