De Boodschap
Kabinet van de President

Deelnemers buigen zich over visie digitaal strategieplan

Deelnemers aan de driedaagse National Strategy Stakeholders Workshop hebben zich op de tweede dag van deze activiteit gebogen over de visie ten aanzien van een nationaal digitaal strategieplan. De workshop die op woensdag 7 december van start ging op het presidentieel paleis wordt verzorgd in het kader van het Digital Readiness Assessment-programma, dat in samenwerking met het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). De workshop brengt stakeholders bij elkaar om zich te buigen over de digitale transformatie en de nationale visie hierop.

Nadat er op de eerste dag onder meer een korte inleiding van het Digital Readiness Assessment had plaatsgevonden, werd dag 2 voortgezet met de discussies over de formulering van de nationale visie en het identificeren van de voornaamste prioriteiten. Ashna Mahepal, manager van het Robotics Team Suriname, is een van de deelnemers aan de workshop. Zij spreekt de hoop uit dat de inzichten van de diverse stakeholders meegenomen worden in het nationale digitale strategieplan. Ze toont zich ingenomen met de deelname van de verschillende organisaties, waaronder overheidsinstanties, banken, de private sector en ngo’s.

Matai Zamuël, Surinames Caricom Jeugdambassadeur, vertelt dat er is gekeken naar de toegankelijke, evenredige, universele digitale transformatie binnen de samenleving alsook de knelpunten die daarmee gepaard gaan. Een van de zaken die aangepakt zal worden, is de efficiëntie van overheidsprocessen. Daarnaast zal ook de communicatie tussen verschillende overheidsactoren verbeterd moeten worden. Het is daarom van belang dat de informatie voor elke actor aanwezig is.

Naast de discussies over de nationale visie en het identificeren van de topprioriteiten zullen de aanwezigen zich ook buigen over de nodige aspecten die van belang zijn voor het nationaal strategieplan. Op de derde dag van de workshop zal met technische stakeholders samen worden nagegaan wat wel of niet geïmplementeerd kan worden, en waar er nog knelpunten geïdentificeerd kunnen worden. De digitale readiness behoort tot de duurzame ontwikkelingsdoelen welke de VN zich voor 2030 ten doel heeft gesteld.