De Boodschap
Kabinet van de President

Deelnemers opleiding Integraal Waterbeheer ontvangen certificaat

De Stichting Waterforum Suriname heeft op woensdag 30 augustus 2023 in een feestelijke sfeer certificaten uitgereikt aan deelnemers van de opleiding “Integrated Water Resources Management”. Meer dan 500 personen hebben deelgenomen aan de modules. Dit zegt stichtingsvoorzitter professor Max Huisden in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS). Het programma is in samenwerking met het United Nations Development Programme (UNDP), Global Climate Change Alliance (GCCA+), het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) uitgevoerd.

De opleiding is bedoeld om de capaciteit van de nodige vaardigheden in de watersector te verbeteren. De opleiding bestond uit acht modules die verzorgd zijn door onder anderen docenten die geaccrediteerd zijn op de AdeKUS, afdeling Milieuwetenschappen. De opleiding werd over 4 weken uitgespreid. Een groot deel van de participanten heeft deelgenomen aan de volledige opleiding. Het instapniveau was de middelbare school. Bij de afloop van de opleiding hebben deelnemers een certificaat ontvangen. Het ging om drie soorten certificaten: Certificate of Participation, Certification of Completion en Completion with Honours voor zij die aan alle acht modules hebben deelgenomen.

Professor Huisden geeft aan dat er veel vraag is naar die kennis in de vorm van een gestructureerde opleiding, vooral op maat van de Surinaamse watersector gesneden. Het ligt in de bedoeling om de opleiding meer vorm te geven in de komende tijd. Er wordt gekeken naar mogelijkheden voor een masteropleiding of een PhD-traject. In Suriname is meer expertise op dit gebied nodig. Op dit moment hebben de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel ernstige gevolgen voor de watersector in Suriname. Daarbij is er een belangrijke rol voor integraal waterbeheer, stelt de stichtingsvoorzitter.