De Boodschap
Transport, Communicatie en Toerisme

Deelnemers Toerisme-training delen technische en praktische inzichten

Deelnemers uit Suriname en Guyana van het “Train the trainers” programma hebben op de eerste dag, 7 juli, hun technische en praktische inzichten met elkaar gedeeld op Overbridge River ressort. Verschillende groepen uit de overheid-, toerisme- alsook de horecasector doen mee met deze 3-daagse training, welke een initiatief is van het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT).

De training “Covid-19-bewustzijns- en veerkrachttraining voor toerisme – en horecabedrijven” is om de bedrijven uit te rusten met de knowhow die nodig is om de verspreiding van covid-19 te voorkomen en te beheersen en om klanten een “covid schoon” vertrouwen te geven na heropening.

De deelnemers presenteerden hun overlevings- en herlevingsideeën met elkaar. Zowel de toerisme als horecasector heeft als overleving aangegeven dat zij de tijd nuttig hebben gebruikt. Een groep heeft aan onderhoud en schoonmaak van hun bedrijf en machines gewerkt, terwijl een andere groep het belangrijk vond hun personeel te trainen. Er kwam ook naar voren om aan de juiste informatie te komen en geen slachtoffer te zijn van fake news. Andere elementen die ook ter sprake kwamen waren communicatie, vasthouden aan de Covid-19 regels en incentives voor klanten.

Voor een goede start van de 2 sectoren staat gezondheid en veiligheid op de eerste plaats. Een overlevingsplan maken, bijwerken van protocollen, ontwikkelen van tours en meer arbeiders aantrekken waren enkele inzichten die gedeeld werden door de deelnemers.

De toerismesector wil hun bedrijven weer openstellen. Zij weten dat ze niet voor eeuwig gesloten kunnen blijven. Om de deuren weer helemaal open te kunnen doen moeten zij een binnenlands toerisme pakket ontwikkelen. Het moet aantrekkelijk zijn met veilige oorden. Men moet gemotiveerd zijn om het toerisme in leven te houden.

Dr. Virginia Asin- Oostburg, die een van de trainers is, complimenteerde de deelnemers voor hun technische en praktische inzichten. Ze gaf aan dat het heel belangrijk is om niet in paniek te raken. “Men moet realistisch blijven en naar oplossingen kijken. De positieve zijde ervan naar boven halen”, aldus Oostburg.