De Boodschap
Kabinet van de President

Delegatie Tweede Kamer krijgt inzicht invloed kolonialisme op Surinaams onderwijs

Een delegatie van de Tweede Kamer heeft een bezoek gebracht aan het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (minOWC). Dit bezoek heeft als bedoeling gehad, meer te weten over hoe het koloniale verleden van Nederland invloed heeft gehad op het Surinaams onderwijs. De delegatie werd op 15 augustus 2022 ontvangen door onderwijsminister, Marie Levens.

De Kamerleden waren verrast over de invloed van het koloniale verleden op het Surinaams onderwijs. “Het feit dat het heel lang geduurd heeft voordat de Surinaamse schrijvers op onze examenlijst mochten voorkomen bij Nederlands, moest bij hen nog goed doordringen”, stelt minister Levens. De standaarden voor literatuur in de Nederlandse taal werd voor lange tijd geoordeeld door Nederlandse Neerlandici. Bepaalde boeken mochten absoluut niet op de lijst voorkomen waardoor de vroegere generatie Surinamers weinig heeft kunnen lezen over hun eigen land.

“Nu bepalen we zelf wat we in onze boeken schrijven, en gebruiken niet meer uitsluitend de Nederlandse boeken op onze scholen”, deelt de bewindsvrouw mede. Daarnaast zijn er genoeg voorbeelden binnen de Surinaamse literatuur en dus het onderwijssysteem, waar de invloed van het verleden te zien is. Het heeft te maken met onder andere de houding van Nederlanders naar Surinamers toe, de etnische tegenstellingen, de woonplaatsen en waar men in het verleden niet mocht wonen. Tijdens het bezoek is veel over de Surinaamse geschiedenis gesproken, het koloniale verleden, hoe dat mensen beïnvloed heeft, en hoe men in Suriname daarmee omgaat.

Minister Marie Levens benadrukt dat Suriname zelf gewerkt heeft aan het oplossen van de tegenstellingen. “We zijn gewend om te overleven, we hebben dat vanaf de slavernij gedaan en zijn langzaam gegroeid,” aldus de bewindsvrouw.

Er is de afgelopen jaren steeds gewerkt aan het zelf ontwikkelen van boeken. Het is in de planning om voor eind 2022 te starten met het schrijven van nieuwe boeken voor het secundaire onderwijs (MULO/VWO/HAVO). “Dit gaan we zelf doen. Het heeft te maken met het feit dat we eindelijk eens een keertje onze eigen geschiedenis willen schrijven. Je eigen identiteit kom je niet tegen in Nederlandse boeken, en er zijn voldoende goeie schrijvers in Suriname. Die gaan we promoten!” zegt minister Levens.