De Boodschap
Kabinet van de President

Diaspora Instituut Nederland (DIN) geproclameerd

Vandaag, zaterdag 11 september 2021, is het Diaspora Instituut Nederland (DIN) geproclameerd. Dit gebeuren vond plaats in het gebouw van Ons Suriname te Amsterdam. Het Diaspora Instituut dat geleid wordt door voorzitter mevr. Kathleen Ferrier is reeds maanden bezig geweest met de opzet van dit instituut. “We gaan dit prachtige rijke land opbouwen met 1 miljoen inwoners; waar ter wereld je ook bent, we hebben je nodig”, dit waren woorden van de president toen hij zich kandidaat stelde voor de verkiezingen in 2020.

De lancering van het zuster instituut, Diaspora Instituut Suriname (DIS) vond plaats op woensdag 18 november 2020 in de Banquethall van Hotel Torarica. President Chandrikapersad Santokhi sprak toen van een heugelijk moment in de geschiedenis van de Surinaamse diaspora. Op 31 augustus is er een presentatie geweest op het Kabinet van de President waar de stand van zaken over de processen betrekking hebbende op de opzet van de organisatiestructuur van het instituut.

De voorzitter van DIN gaf in haar toespraak aan dat er hele goede banden opgebouwd zijn met de counterpart in Suriname, Diaspora Instituut Suriname. Vanuit die samenwerking is overeengekomen een pilotproject samen te beginnen. Het eerste project welke van start zal gaan is het zogeheten PPP-project. Dit pakketten project onderscheidt zich van de andere pakketten projecten nl. uitsluitend goederen die vervaardigd en geproduceerd zijn in Suriname en deze via een distributiesysteem effectief en snel te brengen naar behoeftigen.

Minister Albert Ramdin, van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) die ook een kort woord richtte tot de aanwezigen gaf aan dat de president de inspiratie is geweest om de diaspora te zien als een bron, en wel de vierde ontwikkelingsbron. De minister gaf verder aan dat het DIS binnenkort in een gerenoveerd gebouw gehuisvest zal worden, voorzien van alle benodigdheden. Dit zal gebeuren zodra de president terugreist naar Suriname.

President Chandrikapersad Santokhi gaf in zijn toespraak aan dat de betrokkenheid van diaspora bijzonder belangrijk is als je het land duurzaam wil ontwikkelen. Alle human resources zijn belangrijk; dat zijn ongeveer 1 miljoen inwoners. Het staatshoofd gaf verder aan dat er een inhaalslag gemaakt moet worden, 10 jaar stilstaan is doorbroken geworden. In een periode van vijf dagen zijn een aantal samenwerkingen gerealiseerd nl. een samenwerkingen op alle niveaus, op politiek niveau, samenwerking op decentrale overheden, samenwerking tussen 2 diaspora instituten en andere samenwerkingen. “Iedereen moet betrokken worden. Nobody and no organization should be left behind,” aldus de woorden van de president tijdens de proclamatie van het DIN.