De Boodschap
Kabinet van de President

Directeur Volksgezondheid belicht Covid Noodfonds en aankoop vaccins

Directeur Rakesh Gajadhar Sukul van het ministerie van Volksgezondheid heeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) zijn licht laten schijnen over de uitgaven van het Covid-19 Noodfonds en de aankoop van AstraZeneca-vaccins. Hij benadrukt dat alle uitgaven uit het fonds beschikbaar zijn. “Het is in een Exel-document. Wanneer, wat en aan wie uitbetaald is, samen met alle documenten en facturen zijn ook ter beschikking,” zegt de functionaris. De directeur geeft aan dat er specifieke procedures zijn hoe er uiteindelijk vanuit dit fonds betaald wordt. Het ministerie houdt zich aan alle comptabele regelgeving.

Directeur Gajadhar Sukul merkt op dat Covid-19 alleen de kop kan worden ingedrukt door de vaccinatiecampagne op hoog tempo te continueren en uit te voeren. De volksgezondheidstopman geeft aan dat er gekeken wordt naar alle mogelijkheden om de vaccinatiecampagne te intensiveren zodat een veel groter deel van onze samenleving beschermd is door middel van vaccinatie. Volgens hem kunnen we uit deze situatie geraken door een gezamenlijke inspanning van de hele samenleving. “Het ministerie van Volksgezondheid kan geen wonderen verrichten. We rekenen op uw medewerking. Het is heel belangrijk dat u ook uw deel doet. Zonder uw inzet kunnen we niemand veiligstellen,” vervolgt de functionaris.

In de samenleving is er wat misinformatie over de aankoop van AstraZeneca. Directeur Gajadhar Sukul gaf een chronologische uiteenzetting over de aankoop en donaties van het AstraZeneca-vaccin. “De eerste duizend doses die wij kregen, waren gedoneerd door onze zusternatie Barbados. Daarna hebben wij een donatie van 50.000 doses AstraZeneca/Covidshield gehad van India.” Daaropvolgend heeft Suriname zelf kunnen betalen voor ruim 24.000 doses vaccins van het gelijknamige merk, gefabriceerd in Italië. “Daarna heeft SU4SU betaald voor de tweede tranche die wij vanuit Covax kregen, het ging om ongeveer 28.800 vaccins,” aldus de volksgezondheidstopman.

De vaccins konden via Covax tegen een voordelige prijs aangekocht worden. Gajadhar Sukul beklemtoont verder dat de derde tranche ook is betaald door SU4SU, vanuit de donatie van Interfund N.V. Het ging om ruim 26.400 doses. Op basis van de overeenkomst die minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft getekend met zijn Nederlandse collega Hugo de Jonge, heeft Nederland plusminus 250.000 doses AstraZeneca gedoneerd. Verder hebben China en de VS respectievelijk 100.000 doses Sinopharm om 140.400 doses Pfizer gedoneerd.