De Boodschap
Volksgezondheid

District Marowijne heeft Healthy Lifestyle Officers

Op zaterdag 4 maart 2023 is in het nucleuscentrum op Albina in het district Marowijne de eerste groep van Healthy Lifestyle Officers’ formeel geïnstalleerd. Districtscommissaris Olivia Domini van Marowijne Zuid-West was zeer verheugd met het programma en de keus voor de installatie in haar bestuursgebied. “Jullie zijn bijzonder om je zo in te zetten om anderen te helpen, en ook nog op vrijwillige basis”, sprak de burgermoeder. Het Healthy Lifestyle Officer Programma is gericht op het bevorderen van een gezonde levensstijl door en voor jongeren.

Het betreft een initiatief ontstaan tijdens de covid-19-pandemie als gevolg van de effecten hiervan en de ontstane economische situatie in Suriname. Doordat er steeds meer jongeren in een isolement zijn geraakt, is informatie voor deze groep meer dan ooit noodzakelijk. Het gebrek aan adequate of verkeerde informatie kan leiden tot suïcidaal gedrag, verslaving, verlies van normen en waarden, drop-outs, geweld, criminaliteit en ongezond leven. In 2021 is met de ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid het initiatief genomen om een Healthy Lifestyle-programma te ontwikkelen. Directeur Rakesh Gajadhar Sukul is zeer content hiermee. “Jullie zijn nu ready en hebben voldoende grondslag om ondersteuning in het veld te bieden”, richtte hij zich tot de healthy lifestyle officers.

Districtscommissaris Clyde Hunswijk van Marowijne Noord-Oost werd bij deze gelegenheid vertegenwoordigd door districtssecretaris Patrick van Genderen. Laatstgenoemde gaf aan dat er ook vanuit het commissariaat ondersteuning wordt geboden. Ook goudmultinational Newmont omarmt het programma. De vertegenwoordiger van de onderneming noemde de healthy lifestyle officers ‘change agents’ en gaf aan dat het programma valt onder de “health values” van de organisatie. Javier Asin van Crown Agents meent dat dit soort initiatieven nodig zijn om de Surinaamse samenleving te versterken. Angela van der Kooye, voorzitter van het Healthy Lifestyle Programma, noemde het een bijzonder moment om in Marowijne te zijn en het startsein te geven voor de promotionele activiteiten op scholen, in jongeren- en/of buurtorganisaties.

De Healthy Lifestyle Officers zijn afkomstig uit de districten Wanica, Paramaribo, Commewijne, Nickerie en Commewijne. Zij zullen binnen hun eigen netwerk en leefomgeving impactvol communiceren met jongeren van 12-21 jaar. Het ligt in de bedoeling om ook Healthy Lifestyle Officers te installeren in de andere districten. Het doel van het programma is om de kennis van jongeren te verbreden over gezondheid gerelateerde onderwerpen, bewustwording te bewerkstelligen op het gebied van volksgezondheid, de weerbaarheid van de jongeren te vergroten alsook de capaciteit van de bestaande Healthy Lifestyle Programma’s. Het geheel werd zaterdag afgesloten met een ‘Meet & Greet’ met de Healthy Lifestyle Officers. De eerste sessies starten deze maand in Marowijne en in april worden in Paramaribo diverse scholen aangedaan.