De Boodschap
Kabinet van de President

Douane-expediteurs belangrijke schakel in dienstverlening invoerrechten en accijnzen

Het ministerie van Financiën en Planning maakt binnenkort een aanvang met de opleiding tot douane-expediteur. In aanloop hiernaar heeft er op woensdag 11 januari 2023 een infosessie plaatsgevonden, waarbij de kandidaten van de nodige informatie zijn voorzien. Mahindernath Gobardhan, hoofd van het opleidingscentrum Financiën, noemt de expediteurs belangrijke schakels in de dienstverlening van invoer en uitvoer.

Gobardhan zegt dat de registratie reeds vorig jaar mei heeft plaatsgevonden, maar dat de opleiding vanwege administratieve zaken geen voortgang heeft gehad. Na het afwikkelen van alle administratieve verplichtingen, kan de opleiding nu van start gaan. De geselecteerden zullen klaargestoomd worden tot gecertificeerde vertegenwoordigers van de importeur en/of exporteur die contact maakt met de douane en andere relevante diensten in verband met de in-, uit- en doorvoer van goederen op basis van de juiste douaneprocedures. De douane-expediteur dient als een tussenpersoon tussen de douane, de organisatie en de importeur/exporteur. Hij houdt alle formaliteiten met betrekking tot inklaringen van goederen en het opstellen van documenten voor de export en doorvoer van goederen.

Mahindernath Gobardhan, hoofd van het opleidingscentrum Financiën

Voor deelname aan de opleiding kon eenieder zich opgeven. “De interesse van bedrijven blijkt groot te zijn, omdat zij veelal beschikken over een inklaringsbureau,” merkt Gobardhan op. Voor hen wordt het vervullen van de douaneformaliteiten bij de inklaring van goederen vergemakkelijkt door gecertificeerd personeel. Er zijn 432 aanmeldingen geweest, waarvan 81 personen zijn toegelaten. Doordat het Asycuda-systeem van de douane verouderd is, kan er een beperkt aantal kandidaten geaccommodeerd worden. Tijdens de infosessie zijn de kandidaten ingelicht over het curriculum bestaande uit dertien moduleonderdelen en telt 315 college-uren. Naast de kennismaking met de docenten, is het lesmateriaal, lesrooster en examenreglement met hen doorgenomen. De opleiding gaat maandag 16 januari van start en duurt een jaar. Na het succesvol afronden van de opleiding zijn de cursisten gecertificeerd, waarna zij toegang krijgen tot het Asycuda-systeem middels een code.