De Boodschap
Kabinet van de President

Erfgoedorganisaties buigen zich over duurzaam toerisme voor werelderfgoedsites

De Stichting Jodensavanne en Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) hebben in samenwerking met de werkgroep UNESCO een workshop gehouden met als titel: “Sustainable Tourism for World Heritage properties in Suriname”. Deze workshop, die plaatsvond in het gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS), werd op woensdag 19 juli 2022 geopend door minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Het doel van deze bijeenkomst is om strategieën voor duurzaam toerisme te ontwikkelen voor erfgoedsites alsook een gezamenlijke missie en visie. Verder is het van belang capaciteiten van beheerders van de erfgoedsites en andere belanghebbenden alsmede gemeenschappen grenzend aan de UNESCO-werelderfgoedsites te versterken.

“Cultuur en toerisme gaan hand in hand”, laat Cultuur-directeur Roseline Daan optekenen. Ze legt de nadruk op het doel om strategieën voor duurzaam toerisme te ontwikkelen voor Surinaamse erfgoedsites door onder andere strategische prioriteiten te stellen en gezamenlijk een missie en visie vast te stellen. Voor de workshop zijn daarom alle belanghebbenden betrokken, waaronder ook consultants vanuit de UNESCO om in advies te voorzien. Onder de deelnemers waren vertegenwoordigers van onder andere de ministeries van GBB, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC), Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), districtscommissarissen en dorpshoofden. Bij het ontwikkelen van goede en duurzame strategieën voor toerisme is het de bedoeling dat de gemeenschappen rondom de sites ook direct profijt kunnen trekken van de vooruitgang.

UNESCO’s Project Director, Alessandro Martinotti, wees op het belang van het verbeteren van de vaardigheden van professionals en lokale gemeenschappen in het beheer van toeristische erfgoedsites. Voor dit programma introduceert UNESCO een nieuwe benadering van dialoog en samenwerking tussen belanghebbenden, waarbij natuurlijke en culturele waarden worden gewaardeerd en beschermd.

Suriname heeft reeds jaren een hechte relatie met de UNESCO – Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur – die zich naast diverse onderwijs- en culturele programma’s vooral richt op werelderfgoed. Er zijn in Suriname twee werelderfgoedsites, met name het Centraal Suriname Natuurreservaat en de historische binnenstad van Paramaribo. Thans wordt eraan gewerkt om de archeologische plek Jodensavanne over een jaar op deze lijst hebben.