De Boodschap
Kabinet van de President

EU bereid regio te ondersteunen in strijd tegen misdaad

De Europese Unie (EU) is bereid de Caribische regio te ondersteunen in de strijd tegen de transnationale georganiseerde misdaad. Fernando Ponz Canto, ambassadeur van de Europese Unie (EU) voor Suriname en Guyana, zegt dat georganiseerde criminaliteit geen grenzen kent en daarom “grenzeloos” aangepakt dient te worden. “Suriname en de andere landen in de regio hebben in de EU een partner in deze strijd”, aldus Ponz Canto. Hij is namens de EU aanwezig op de High Level Security Conference, die op donderdag 21 en vrijdag 22 april 2022 door Suriname is georganiseerd. De functionaris zegt dat vanuit het perspectief van de EU de transnationale georganiseerde misdaad een collectief probleem is, en een collectieve verantwoordelijkheid en aanpak vereist. 

“De EU is er om te helpen en te ondersteunen, maar natuurlijk delen Suriname, Guyana en andere landen samen hun verantwoordelijkheid in de strijd tegen de transnationale georganiseerde misdaad.” Volgens Ponz Canto is de EU bereid na te denken over elke ondersteuning die gevraagd wordt op dit gebied. Hij meent dat samenwerking tussen de landen slechts een deel van de oplossing is. Het voornaamste dat gedaan moet worden is een gecoördineerde aanpak en uitwisselen van informatie. Verder zal het justitieel systeem ook effectief, onafhankelijk en vrij van corruptie moet functioneren. Het systeem zal functioneel moeten zijn. Criminele activiteiten zullen niet alleen ontmoedigd moeten worden, maar zij die zich hieraan schuldig maken, zullen ook achter slot en grendel geplaatst moeten worden. 

De EU-functionaris benadrukt verder dat de geldende wettelijke regels ook volledig geïmplementeerd en gehanteerd zullen moeten worden. Hij zegt dat de EU reeds projecten in Suriname en andere landen financiert op het gebied van veiligheid, ook met als doel een effectieve hervorming van het justitieel apparaat. Verder lopen er verschillende programma’s van de EU voor het tegengaan van de handel in drugs. De functionaris ziet ernaar uit dat Suriname zich ook bij zulke programma’s aansluit. Een fundamenteel principe van de EU is dat het landen ondersteunt in wat cruciaal is voor hun, maar niet dirigeert wat zij moeten doen.

Ponz Canto spreekt van een succesvolle conferentie met voor hem sterke statements van president Chandrikapersad Santokhi en Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) alsook interessante presentaties van verschillende andere deelnemers. De EU-vertegenwoordiger complimenteert Suriname voor de organisatie van deze conferentie die volgens hem van cruciaal belang is voor de hele regio.