De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

FAO/SAMAP overhandigt landbouwequipment aan belanghebbenden

In navolging van de eerdere overhandigingen van Matching Grant Facility (MGF) equipment in 2021, heeft SAMAP op donderdag 10 februari wederom een deel van de toegezegde landbouwequipment overhandigd aan acht begunstigden.

 

Met deze overhandiging heeft SAMAP nu meer dan 95% van de landbouwapparatuur, gereedschappen en diensten geleverd die werden toegekend aan begunstigden van de Small Grant als onderdeel van de Matching Grant Facility. Meer dan 660 van de 731 apparatuur, gereedschappen en diensten zijn reeds gekocht door FAO/SAMAP en geleverd aan 58 Small Grant begunstigden (van de totaal 61 grants), hiermede het einde naderend van de levering van alle equipment van de Eerste Ronde van de MFG.

De acht landbouwers en producenten kregen hun tweewielige tractoren. Eén van de landbouwers kreeg ook nog een aanhangwagen erbij. Met de landbouwtoestellen zijn de landbouwers beter in staat om hun productie, kwaliteit en markttoegang te verhogen door middel van mechanisatie van het productieproces. Begunstigden die aanwezig waren bij de overhandiging, bedankten SAMAP voor dit moment.

“Ik ben vandaag hier bij Intramar, om mijn machines in ontvangst te nemen. Ik heb in het jaar 2020 mijn aanvraag ingediend bij SAMAP in samenwerking met LVV en ik heb reeds ontvangen; brushcutters, waterpompen. Vandaag zijn die laatste spullen van mij, namelijk die tractor. Al deze machines heb ik nodig om mijn productie te verhogen op een efficiënte manier. Bij deze wil ik SAMAP, c.q. ministerie van LVV samen met FAO heel veel dankzeggen dat ze de boeren bijstaan om de productie te verhogen,” zei Samdjawan Ashok, een van de begunstigden.

De begunstigden van de MGF maken deel uit van andere activiteiten van SAMAP en nemen vrijwillig deel aan de waardeketenplatformen om hun kennis over waardeketenontwikkeling uit te breiden, alsook hun netwerk, waardoor zij zaken kunnen doen binnen het platform met andere leden. Zij zullen trainingen krijgen in bedrijfsmanagement, financiële administratie en kwaliteit productie, met de nadruk op het produceren van veilig voedsel.

SAMAP is een initiatief van de Regering van Suriname onder leiding van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en wordt uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met middelen van de Europese Unie (EU). Het belangrijkste doel is om de duurzame ontwikkeling van de landbouw te versterken door middel van een meer concurrerende en veiligere productie die de markttoegang voor groenten, fruit, wortels en knolgewassen en bosbijproducten zal vergroten.