De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

FAO-vertegenwoordiger bespreekt lopende projecten in Suriname

Op woensdag 08 maart 2023 ontving Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) de vertegenwoordiger van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voor Trinidad and Tobago en Suriname, Reuben Robertson en Erick Zeballos, Chief Technical Adviser voor een beleefdheidsbezoek.

Tijdens dit bezoek liet Robertson de 17 initiatief projecten, die in Suriname lopen, de revue passeren. Van deze projecten zijn dertien van de FAO en zijn er vier gemeenschappelijke projecten van de Verenigde Naties. De projecten hebben een totale waarde van 22 miljoen USD in de vorm van grants. Robertson maakte ook gebruik van de gelegenheid om enkele dringende vraagstukken te bespreken.

Er werd eveneens gesproken over het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), welke gefinancierd wordt door de Europese Unie (EU) met een waarde van 50 miljoen Euro. Dit project heeft een restant waarde van 7 miljoen Euro en loopt juni 2023 ten einde. Intussen is een verlenging van een jaar aangevraagd aan de EU ter afronding van dit project.

Ook zijn er grants ter beschikking van boeren gesteld ter waarde van minimaal 5000 USD en die kunnen oplopen tot 300.000 USD.

De andere projecten zijn, onder andere, het Agrifood Systems Transformation Accelerator (ASTA) project ter waarde van ongeveer 2.5 miljoen USD. Dit project vloeit voort uit het SAMAP-project met als specifiek kenmerk “één land, één product”. Uit 100 landen is Suriname uitgekozen om een duurzaam ananasproject uit te voeren. Dit project is op 28 september 2022 gelanceerd en wordt uitgevoerd door telers afkomstig uit Para, Wanica en Marowijne.

De FAO voert ook andere projecten uit in Suriname, waarbij in dit kader de landbouw census recentelijk is gelanceerd. De andere projecten zijn schoolvoeding, opbouw van waardeketens, een project ter zake klimaatverandering in samenwerking met het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) ter waarde van 1 miljoen USD.

Minister Ramdin gaf de FAO-vertegenwoordiger tijdens de bespreking mee dat voor Suriname de voedselveiligheid centraal staat en een van de prioriteiten van de regering is.