De Boodschap
Kabinet van de President

Formele veiligheidszone vastgesteld rond stuwmeer

Na de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) heeft de Staatsolie Maatschappij Suriname bekend gemaakt dat er formeel een veiligheidszone is vastgesteld rond het stuwmeer. Dit is een presentatie bekendgemaakt aan president Chandrikapersad Santokhi op maandag 08 mei 2023 na de goedkeuring van het jaarverslag in de AVA.

Rond het Prof. dr. ir. W.J. van Blommesteinmeer is op basis van vastgestelde coördinatie en grenzen een veiligheidszone vastgesteld.  In deze zone zullen alle economische activiteiten verboden worden. Er mag geen vergunning gegeven worden voor gronduitgifte, concessies en bedrijfsactiviteiten binnen dit gebied. Indien er vergunningen zijn uitgegeven voor de eerder genoemde zaken in dit gebied zullen die worden ingetrokken. Dit alles wordt bij staatsbesluit vastgesteld. Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) en de directie van Staatsolie Maatschappij Suriname zijn belast met de formalisatie hiervan.

De veiligheidszone wordt ter beschikking gesteld van Staatsolie in samenwerking met de districtscommissarissen en de ministeries van Justitie en Politie en Defensie die voor de handhaving zorgdragen. “Als regering gaan we alles eraan doen om ons stuwdam te beschermen met het  oog op de nationale veiligheid”, stelt het staatshoofd. Met de lokale bevolking zal gesproken worden en voor hen die in de zone terechtkomen zullen er andere woningen ter beschikking worden gesteld. Dit wordt gecoördineerd door Staatsolie samen met de ministeries van GBB en van Regionale Ontwikkeling en Sport.