De Boodschap
Kabinet van de President

Fosten Kukru en 170 jaar Portugese Immigratie in voorbereiding

De Nationale Commissie Jubileumjaren 2023 heeft op vrijdag 4 augustus 2023 een persconferentie belegd betreffende een tweetal aankomende evenementen. Het gaat om de voorbereidingen rond 170 jaar Portugese Immigratie in Suriname op 15 augustus en het Fosten Kukru Festival welke een initiatief is van het Directoraat Cultuur. Beide activiteiten zijn in het kader van het jubileumjaar 2023 met als doel de integratie en conservatie van cultuurerfgoed te bevorderen.

Het wordt de eerste keer dat de Portugese Immigratie naar Suriname wordt herdacht. Op 15 augustus 1853 is het precies 170 jaar dat vanuit Madeira een schip met 124 Portugezen in Suriname aankwam. Deze Portugezen hebben als contractarbeiders gewerkt op de plantages Suzanna’s Daal, Katwijk en Boxel. Tot en met 1864 kwamen er schepen met Portugese contractarbeiders.

Jack Uden, voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren spreekt van een bijzondere ontwikkeling voor de Surinaamse geschiedenis als Natievorming. “In de afgelopen jaren is bij lustrum en kroonjaar herdenking van de komst van de contractarbeiders naar Suriname, de groep van Portugezen nauwelijks meegenomen. Het was meer dan een eer om alles in het werk te stellen om dit te herstellen mede onder aansporing van president Chandrikapersad Santokhi”, aldus de voorzitter.

John Dos Ramos, initiatiefnemer van de activiteiten rond 170 jaar Portugese Immigratie deelt mee dat er een dankdienst op de avond van 14 augustus 2023 gehouden zal worden in de St. Petrus en Paulus Kathedrale Basiliek. Er zal een korte uiteenzetting worden gegeven door Pater Esteban Kross, die zelf ook nazaat is van de Portugese immigranten uit Madeira. De dankdienst wordt gevolgd door een informeel samenzijn. Op 15 augustus zal er een gedenkplaat worden onthuld. Daarnaast wordt een gedenkboek geproduceerd in het kader van 170 jaar Portugese Immigratie.

Roseline Daan, directeur Cultuur heeft aangegeven dat het Fosten Kukru Festival een groot cultureel festijn moet worden. Het gaat om een culinair festival waarbij Surinaamse gerechten op de traditionele manier worden bereid. Deze keer zijn er toevoegingen van culturele optredens waaronder muziek, kunst en crafts. Alle etnische groepen van Suriname zullen vertegenwoordigd worden en dus ook de Portugezen.