De Boodschap
Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie

Franse ambassadeur bespreekt intensieve samenwerking op handelsgebied met EZ

Een delegatie onder leiding van de Franse ambassadeur, Nicolas de Lacoste, heeft een kennismakingsbezoek gebracht aan minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ). Tijdens dit bezoek werd de relatie tussen Frans-Guyana en Suriname naar voren gebracht, waarbij de Franse ambassadeur heeft voorgesteld om intensiever samen te werken, zodat de handel tussen beide landen versterkt kan worden. Het bezoek heeft op woensdag 18 mei 2023 plaatsgevonden in de vergaderzaal van het ministerie van EZ.

Ambassadeur Nicolas de Lacoste heeft aangegeven dat er behoefte is aan het ontwikkelen van de handel tussen Frans-Guyana en Suriname. De ambassadeur kijkt uit naar een intensieve samenwerking van investeerders en ondernemingen in zowel Suriname als in Frans-Guyana. Vanuit Frans-Guyana proberen zij mogelijkheden te creëren om gemakkelijker vanuit beide landen te investeren. Een van de punten is dat er vanuit Frans-Guyana moderne mogelijkheden en oplossingen gecreëerd worden voor ondernemingen. Volgens de Lacoste ligt de focus ook op het stimuleren van vrouwelijke ondernemers voor het ontwikkelen van gendergelijkheid. De ambassadeur heeft aangegeven dat Frans-Guyana ook hun grenzen beter willen openstellen voor Surinaamse ondernemers.

Minister Kuldipsingh is ingenomen dat de Franse ambassadeur de handel tussen Suriname en Frans-Guyana intensiever wil ontwikkelen. De bewindsvrouw geeft aan dat de focus van het ministerie ligt op het stimuleren en ontwikkelen van Klein en Middelgrote Ondernemingen (KMO). Hierdoor heeft het ministerie van EZ een KMO-fonds opgezet om ondernemingen te helpen ontwikkelen in Suriname. Daarnaast heeft Suriname ook buitenlandse investeerders nodig. Dit is een positieve stap waarbij buurlanden kunnen samenwerken om de handel te ontwikkelen. Volgens de minister is er een planning gemaakt om een beurs te organiseren waarbij niet alleen ondernemers van Suriname, maar ook van andere landen zoals die van Frans-Guyana te accommoderen tijdens deze beurs. De bedoeling is om de ondernemers een platform te bieden om hun diensten en producten te promoten om zodoende productie en export te stimuleren.