De Boodschap
Volksgezondheid

Healthy Lifestyle officiers geïnstalleerd in Marowijne

Het Healthy Lifestyle Officer programma is herstart als onderdeel van de samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, Newmont Suriname LLC en Crown Agency. Veertien Healthy Lifestyle Officers zijn op 4 maart geïnstalleerd in het Nucleus Center in Marowijne. Dit programma is gericht is op het bevorderen van een gezonde levensstijl door en voor jongeren.

Dit initiatief maakt deel uit van een uitgebreider programma dat voortvloeit uit het public-private partnership (PPP) tussen het ministerie van Volksgezondheid en Newmont Suriname, dat in oktober vorig jaar van start is gegaan en wordt uitgevoerd door Crown Agents. Het programma is gericht op het realiseren van veerkracht en herstel van de gemeenschap na de COVID-19 crisis, door versterking van de zorg voor niet-overdraagbare ziekten (NCD), inclusief de integratie van COVID-19 in de reguliere zorg in Suriname.

De partners benadrukten het belang van dit project gezien de gevolgen van de COVID-19-pandemie en de uitdagende economische situatie in ons land. Hierdoor zijn steeds meer jongeren in een sociaal isolement geraakt. Adequate informatie voor jongeren, die in zo’n situatie verkeren, is meer dan ooit noodzakelijk. Het ontbreken daarvan of verkeerde informatie kan leiden tot suïcidaal gedrag, verslaving, verlies van normen en waarden, drop-outs, geweld, criminaliteit en ongezond leven.

In 2021 is het initiatief genomen om een Healthy Lifestyle Officer programma te ontwikkelen, met de ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid. Directeur Rakesh Gajadhar Sukul, is zeer content met de ontwikkeling van het programma en zei: “Jullie zijn nu ready en hebben voldoende grondslag om in het veld ondersteuning te bieden.” Dhr. van Genderen, die dc Hunswijk vertegenwoordigde, gaf aan dat er ook vanuit het commissariaat ondersteuning wordt geboden. Dc Olivia Domini was zeer verheugd met het programma en de keus voor de installatie in Marowijne. “Jullie zijn bijzonder om je zo in te zetten om anderen te helpen, en ook nog op vrijwillige basis.”

Voor Newmont Suriname is de herlancering van dit programma een uitstekend voorbeeld van hoe we, via het publiek-privaat partnership, veerkracht op de lange termijn en toekomstgerichte gemeenschapsontwikkeling genereren, in het kader van het versterken van COVID-19 en NCD-integratie in Suriname. Newmont is ervan overtuigd dat het directe resultaat van dit programma, de veertien Healthy Lifestyle Officers, uiteindelijk nog meer getrainde “change agents” zal genereren. Deze jonge mensen kunnen helpen een verschil te maken en het leven van mensen in Suriname en de gebieden waar we actief zijn te verbeteren. Het bedrijf stelt de gezondheid en veiligheid van haar medewerkers en gastgemeenschappen op de eerste plaats.

Javier Asin van Crown Agents gaf aan dat dit soort initiatieven nodig zijn om onze samenleving te versterken. De voorzitter van het Healthy Lifestyle Programma, Angela van der Kooye, vond het een bijzonder moment om in Marowijne te zijn en het startsein te geven voor de promotionele activiteiten op scholen, jongerenorganisaties en/of buurtorganisaties.

De Healthy Lifestyle Officers, komen uit de districten Wanica, Paramaribo, Commewijne, Nickerie en Commewijne. Zij zullen binnen hun eigen netwerk en omgeving impactvol communiceren met jongeren tussen 12 en 21 jaar. In de volgende wervingsperiode hopen wij ook Healthy Lifestyle Officers te kunnen installeren uit de andere districten. Het doel van dit programma is de kennis van jongeren over gezondheid gerelateerde onderwerpen te verbreden, bewustwording te bewerkstelligen op het gebied van volksgezondheid, de weerbaarheid van de jongeren te vergroten en de capaciteit van de bestaande Healthy Lifestyle programma’s te vergroten.

Het geheel is afgesloten met een “meet & greet’ met de enthousiaste Healthy Lifestyle Officers. De eerste sessies starten deze maand in Marowijne en in April worden in Paramaribo diverse scholen aangedaan.

Newmont Suriname kijkt uit naar de andere mijlpalen die zullen voorkomen uit deze PPP. Het bedrijf zal doorgaan, en in overeenstemming met de waarden van veiligheid en verantwoordelijkheid, om publiek-private partnerschappen aan te moedigen die waarde creëren in landen en gebieden waar zij actief is.

Over het COVID-19 Fonds

Tot op heden heeft Newmont USD 3,3 miljoen aan COVID-19-donaties bijgedragen, waarvan USD 1,2 miljoen is toegewezen aan de publiek-private samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid voor veerkracht en herstel ter versterking van de integratie van COVID-19 en NCD in Surinaams. Daarnaast zijn er de afgelopen twee jaar verschillende donaties gedaan in de vorm van medische apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen aan gezondheidsautoriteiten en medische voorzieningen in Paramaribo en de omliggende gemeenschappen van Merian. Dit fonds maakt deel uit van een wereldwijd initiatief dat in april 2020 door Newmont is aangekondigd om gastlanden te helpen mensen te beschermen en te herstellen van de gevolgen van de pandemie.