De Boodschap
Kabinet van de President

“Historisch bezoek premier Rutte markeert bijzonder moment”

Het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan Suriname is volgens president Chandrikapersad Santokhi historisch en markeert een bijzonder moment in de continuering en verdieping van de concrete samenwerking. Volgens het Surinaamse staatshoofd heeft deze samenwerking reeds tastbare resultaten opgeleverd in de sectoren justitie, defensie en volksgezondheid. President Santokhi sprak op maandag 12 september 2022 ter gelegenheid van het diner dat werd aangeboden aan premier Rutte en diens delegatie.

Hij verzekerde de Nederlandse regeringsleider ervan dat de Surinaamse regering vastbesloten is om deze speciale samenwerking uit te breiden en te intensiveren, gebaseerd op gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Volgens president Santokhi vloeit de aanwezigheid van premier Rutte voort uit de vriendschappelijke relatie en hechte coöperatie tussen de twee landen, die vanaf het aantreden van de regering-Santokhi zijn hersteld en verstevigd.

“De geschiedenis van onze volkeren, is verweven in een speciale band. Wij hebben een gedeelde geschiedenis, en derhalve ook een gedeelde toekomst. Het is nu dan ook een goed moment om alle bestaande en toekomstige private partnerschap initiatieven, die een substantiële bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Suriname, te ondersteunen”, aldus het Surinaamse staatshoofd.

President Santokhi sprak de hoop uit dat het bezoek van de delegatie uit het Koninkrijk der Nederlanden de eerste van meerdere bezoeken aan Suriname zal zijn. Samen met premier Rutte en minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking werd het glas geheven op de voortzetting van de vriendschappelijke samenwerking, het versterkte partnerschap tussen Suriname en Nederland, welvaart en welzijn voor de naties en hun volkeren alsook op de bloeiende vriendschap.