De Boodschap
Volksgezondheid

HPV scholen vaccinatiecampagne

Het Humaan Papillomavirus, of HPV, is een virus dat vele ziekten veroorzaakt bij mannen en vrouwen, waaronder baarmoederhalskanker, peniskanker, hoofd-halskanker, en genitale wratten. Het HPV-vaccin kan beschermen tegen de meest voorkomende typen HPV, en de meeste mensen hebben slechts 1 injectie nodig om volledige immuniteit te krijgen.

Het Nationaal Immunisatie Programma (NIP) van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg van het Ministerie van Volksgezondheid is opnieuw gestart met een landelijke HPV scholen vaccinatiecampagne om ervoor te zorgen dat meer meisjes en nu ook jongens beschermd worden tegen HPV-gerelateerde ziekten, waaronder kanker. Kinderen produceren een sterkere immuunrespons die tientallen jaren aanhoudt. Daarom vaccineren wij meisjes en jongens vanaf de leeftijd van 9 tot 13 jaar tegen HPV.

Het officiële startsein voor de HPV scholen vaccinatiecampagne voor alle meisjes en jongens tussen 9 en 13 jaar die naar de basisschool gaan, zal gegeven worden op donderdag 25 april 2024 op de Sohansingh school in Paramaribo.

Meisjes en jongens van 14 tot 20 jaar kunnen het HPV-vaccin ook krijgen op de poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending (MZ), evenals op het BOG Medisch Centrum.

Samen kunnen we HPV-gerelateerde ziekten, waaronder baarmoederhalskanker, een halt toeroepen. Laat je vaccineren!