De Boodschap
Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Jeugdraadsleden stimuleren ontwikkeling van jongeren in Sipaliwini

De Jeugdraadsleden van het district Sipaliwini, Jonathan Vrede en Magavio Jeroe, hebben op 29 november 2023 in samenwerking met the Practitioner for Communication Coaching & Counselling institute (PCCC- Institute) een educatieve dag georganiseerd te Atjoni in het district Sipaliwini voor jongeren, waaronder studenten van VOJ Atjoni en de GLO School van Pokigron. Het thema van deze activiteit was ‘Business Knowledge and Motivation’ en het doel was om studenten te voorzien van kennis en tools over ondernemerschap met het oog op het helpen verbeteren van de achtergestelde positie van het binnenland.  Ook is er op die dag een jongerenorganisatie gepresenteerd onder voorzitterschap van Jonathan Vrede. De organisatie genaamd ‘Stichting Jongeren van Sipaliwini’ heeft als doel projecten ten behoeve van de jongeren van Sipaliwini te schrijven en uit te voeren om zo een bijdrage te leveren aan de opbouw van hun district.

Mitesh Bhaggoe vertegenwoordigde de minister van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken op deze activiteit. Ook de voorzitter van Jeugdraad Suriname, Rajiv Goerdin, was aanwezig bij deze activiteit. Bhaggoe is blij met het initiatief van de Jeugdraadsleden en heeft de aanwezige jongeren gemotiveerd om onderwijs te zien als een belangrijke stap in het proces om succesvolle ondernemers te worden. “Geen enkele droom is te klein, zolang er maar hard en met passie gewerkt wordt om de doelen te bereiken”. Hij heeft namens de minister de jongeren opgeroepen om zoveel mogelijk te participeren en samen te werken om zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van hun omgeving. Bhaggoe heeft ‘Stichting Jongeren van Sipaliwini’ gepresenteerd aan het publiek aldaar en heeft de jongeren heel veel succes toegewenst met dit prachtig initiatief.

Tijdens de activiteit zijn er verschillende onderwerpen behandeld zoals: Wie ben ik? Daarbij kwamen aan de orde; talenten en interessegebieden van jongeren en het belang van ondernemen. Dit thema werd verzorgd door Elvira Waterberg van het PCCC-Institute. Het onderwerp ‘Niet opgeven’ werd behandeld door Neghesty Wijngaarde, onderneemster van Neghesty fashion en trainee, die haar ervaring als succesvolle onderneemster met de jongeren heeft gedeeld. De motivator Mervina Mahes, heeft gesproken over talentenontwikkeling en de groei van een studerende jeugdige tot een hardwerkende volwassene. Hij ging ook in op het belang van ondernemen. Johnnycia Arrias, trainee/brand ambassador van PCCC-Institute, heeft ondernemerschap en de aspecten die daarvoor nodig zijn behandeld. Ook Kitty Donner, observator en coach van het institute heeft gesproken over verschillende studierichtingen, studeren en ondernemen.

De jongeren waren zichtbaar enthousiast en blij met deze activiteit. Het evenement is succesvol verlopen. Hierbij is de jongeren bewustwording bijgebracht over ondernemerschap en verschillende studiemogelijkheden. De organisatoren zijn zich ervan bewust dat jongeren steeds meer motivatie, bewustwording en ondersteuning behoeven om hun doelen na te streven.