De Boodschap
Kabinet van de President

Kapitein Manniesingh: “Vrijheidsideologie heeft een formidabele plaats”

 

Kapitein Shyam Manniesingh is een gedreven officier binnen het Nationaal Leger. Hij staat bekend als een gedisciplineerde Surinamer, die diverse projecten uitvoert in stad en district. Deze hebben vaak het karakter van een motivatiesessie. Daarbij praat de officier op scholen en bij diverse organisaties over discipline en wilskracht. In gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) gaat kapitein Manniesingh in op de fundamentele betekenis van de staatkundige onafhankelijkheid. “Nationaal bewustzijn is van onschatbare waarde, dit is de tijd van positieve acties,” luidt de motiverende boodschap van de militair.

De legerofficier benadrukt dat de fundamentele betekenis van de onafhankelijkheidsviering ligt in de vrijheidsideologie. “De vrijheidsideologie heeft een formidabele plaats ingenomen binnen de samenleving. Het gaat om eensgezindheid in de samenleving. De herdenking van de staatkundige onafhankelijkheid heeft een speciale dimensie, omdat wij niet alleen de 46ste onafhankelijkheid herdenken, maar ook het 46-jarig bestaan van het Nationaal Leger,” aldus kapitein Manniesingh. Hij geeft verder aan dat nationalisme in redelijke mate is ontwikkeld, maar verder versterkt moet worden. “Het is raadzaam om vaderlandsliefde op de scholen te onderwijzen aan onze kinderen. De jeugd moet worden geïnspireerd. Belangrijke gebeurtenissen van nationaal belang moet aan hen worden voorgehouden,” zegt de legerfunctionaris.

Gemeenschapszin en burgerschap zijn het cement van de samenleving in al haar verbanden. Kapitein Manniesingh accentueert dat gemeenschapszin een van de kernwaarden is om de natie verder te ontwikkelen. De legerofficier zegt dat vaderlandsliefde wordt gekoesterd binnen elk leger. “Hier in het leger wordt ons aangeleerd hoe we ons land moeten verdedigen. De legerorganisatie kan een belangrijker rol spelen door tal van scholen te bezoeken en de jongeren te motiveren om van Suriname te houden.”.

De voorbereidingen om te geraken tot de onafhankelijkheid waren waarschijnlijk niet voldoende en genoten niet genoeg draagkracht. De vlucht van vele Surinamers naar Nederland geeft aan hoeveel mensen het niet zagen zitten in Suriname. Officier Manniesingh zegt dat de soevereiniteitsoverdracht gelukkig wel zonder bloedvergieten heeft plaatsgevonden. De historische brasa tussen Henck Arron en Jaggernath Lachmon leert ons dat de weg van dialoog de beste weg is. De legerfunctionaris brengt namens het leger alvast de warme Srefidensi-felicitaties over aan de samenleving.