De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Komende drie weken intensieve gesprekken met bondholders

Suriname zit in de laatste fase van de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om te gaan richting goedkeuring van de overeenkomst door de Raad van Bestuur van het IMF. “De laatste gesprekken met het IMF zullen mogelijk ertoe leiden dat een andersoortig voorstel wordt gedaan aan de bondholders”, zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) tijdens een regeringspersonferentie op dinsdag 6 juli 2021 aangaande de 42e Caricom Staatshoofden meeting.

Het IMF-programma en de herstructurering van de schulden om de Surinaamse economie weer gezond te maken, zijn onderwerpen die tijdens de meeting met de Caricom-staatshoofden ter tafel kwamen. Volgens de bewindsman zullen er in de komende drie weken intensieve gesprekken gevoerd worden met zowel de commerciële bondholders als de bilaterale en nationale schuldeisers. Ondanks het verzoek van Suriname om een korting van 70% te krijgen op de Oppenheimer-schuld is afgewezen, zijn er serieuze discussies hierover geweest.

Minister Ramdin merkte op dat de gesprekken met de bondholders normaal voortgang vinden. Hetzelfde geldt voor de bilaterale schuldeisers zoals India, China en een vijftal kleinere schuldeisers die samen in de Paris Club opereren om een financieel arrangement af te spreken. “In de komende weken zal er enorm veel beweging zijn. De gesprekken moeten uiteindelijk resulteren in een uitspraak van de landen dat ze akkoord gaan met het hervormingstraject en het financieel arrangement dat wordt afgesproken met het IMF”, aldus minister Ramdin. Het streven is om eind juli tot begin augustus te geraken tot finale overeenkomsten met de internationale instituten en landen.