De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

Leerlingen Gijsbertusstraat brengen bezoek aan hydrocultuurplantenkassen van LVV

Leerlingen van het zesde leerjaar van de openbare school Gijsbertusstraat hebben op 23 maart 2023 een agrarische tocht gehad op het directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking (DLOAV) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Onder deskundige leiding van Menish Soerdjbalisingh, afdelingshoofd van Groenten Onderzoek hebben de leerlingen een rondleiding gehad in de hydrocultuurplantenkassen.

Voor het vak natuuronderwijs werd als thema behandeld “Sorteren naar kenmerken binnen het plantenrijk” vertelde juffrouw Naomi Bohr, daarom leek het haar tezamen met een collega een goed idee de leerlingen het behandelde te laten aanschouwen op het ministerie van LVV. Aldaar hebben de kinderen ook mogen leren hoe plantmateriaal aan te maken en deze vervolgens te planten middels het hydrosysteem. Bij hydrocultuur worden planten geteeld met water zonder aarde als groeimedium met de nadruk op het voldoen aan de voedingsbehoeften van de planten. Voor velen was dit systeem een complete verrassing waarbij vooral de oase waarin het plantmateriaal geplaatst werd, veel aandacht kreeg.

Ook werd gezonde voeding besproken omdat er steeds meer ongezond voedsel genuttigd wordt door kinderen. Volgens LAOV-directeur, Anand Ramkisoensing, die de kinderen toesprak heeft verantwoord planten alles te maken met gezond eten. “Als jullie zelf leren planten en mogen aanschouwen hoe de planten groeien om deze vervolgens ook zelf te mogen oogsten komen jullie dichter bij de natuur. Dit zal jullie ook stimuleren gezonder vanuit de natuur te eten,” zei de directeur. Kinderen spelen tegenwoordig minder buiten en komen in tegenstelling met de vorige generatie veel minder in aanraking met diverse groenten soorten.

De enthousiaste kinderen zullen voor het vak Natuuronderwijs een verslag over het aangeleerde moeten maken. Hiervoor zullen zij een cijfer krijgen. Juffrouw Bohr en haar collega die ook veel hebben opgestoken van dit bezoek waren zeer ingenomen met de wijze waarop de LVV-deskundige zijn kennis heeft overgedragen aan de kinderen. Zij spreekt als leerkracht de wens uit dat ook andere kinderen op deze jonge leeftijd in de gelegenheid worden gesteld om vanuit de school het ministerie van LVV te bezoeken.