De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Letland ziet mogelijkheden in samenwerking op het gebied van digitalisering en milieu

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft op woensdag 21 september 2022 een bilateraal onderhoud gehad met de minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek van Letland, Edgars Rinkēvičs. Dit overleg heeft plaatsgevonden in New York, tijdens de 77e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Tijdens deze ontmoeting is gesproken over het opbouwen van de bilaterale betrekkingen tussen beiden landen, de laatste internationale ontwikkelingen en samenwerking in internationale organisaties. Ook de samenwerking met de Caribische Gemeenschap op het gebied van wederzijds belang, in het bijzonder de sectoren digitalisering en milieubescherming, werd besproken. De ministers waren unaniem over de noodzaak van politiek overleg tussen Suriname en Letland.

Minister Rinkēvičs sprak de felicitaties uit aan Suriname betreffende het voorzitterschap van de Caribische Gemeenschap (Caricom) en wenste Suriname een succesvolle periode toe. De minister deelde voorts mee dat Letland in 2025 zich voor het eerst als kandidaat heeft voorgedragen bij de verkiezingen voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de periode van 2026-2027.

De Surinaamse bewindsman stipte aan, sprekende over de internationale ontwikkelingen, dat het internationaal systeem veel beter behoorde te functioneren, gelet op de oorlog tussen Oekraïne en Rusland die verstrekkende internationale gevolgen met zich meebrengt. In dit kader bedankte minister Rinkēvičs Suriname voor de steun aan Oekraïne, zijn soevereiniteit en territoriale integriteit. Hij gaf mee dat Rusland een bedreiging vormt voor de veiligheid in de hele regio door de militaire en gewelddadige pogingen. De Russische invasie van een onafhankelijke en vreedzame buurstaat ondermijnt op gevaarlijke wijze de fundamenten van de internationaal orde en recht.