De Boodschap
Kabinet van de President

Lidlanden roepen op voor gemeenschappelijk belang tijdens CELAC

De Community of Latin-American and Caribbean States (CELAC) helpt om de respectvolle dialoog tussen alle landen in de regio te verdiepen op gebieden zoals sociale ontwikkeling, onderwijs, nucleaire ontwapening, familielandbouw, cultuur, financiën, energie en het milieu. In opdracht van de staatshoofden en regeringsleiders is CELAC de verenigde stem van de regio over consensus kwesties. In dat kader hebben de lidlanden een oproep gedaan voor gemeenschappelijk belang tijdens de 6de summit van de CELAC op zaterdag 18 september 2021, welke wordt gehouden in Mexico-City.

 Cuba

In deze moeilijke Covid-19-pandemie heeft Cuba haar steun betuigd als land. De president van Cuba, Miguel Díaz-Canel, heeft aangegeven dat zij vaccins beschikbaar hebben voor landen die interesse tonen.

 

Ecuador

Ecuador geeft aan dat de Europeanen na de Tweede Wereldoorlog harde lessen hebben geleerd. Ze hebben ondanks verschillende achtergronden economische banden gevormd. Als wij als CELAC  hetzelfde zouden doen, zouden we ongekende voordelen eruit halen. Ecuador wil zowel op economisch als politiek gebied samenwerken. President Guillermo Lasso geeft aan dat het publiek eerst volgt en daarna zullen de politieke banden worden versterkt.

 

 Honduras

Juan Orlando Hernández, president van Honduras onderstreept de grote overstroming in 2020 en $ 2.2 miljard schade door Covid-19. “We zijn niet verantwoordelijk voor klimaatverandering, maar we zijn in gevaar’, zegt president Hernández. Hij deelt ook de mening van Suriname dat er zware maatregelen komen om drugs doorvoer in te dammen.

 Paraguay

Voor het Zuid-Amerikaans land Paraguay is democratie het enige pad naar succes. “Er zijn weinig vaccins beschikbaar. Het is nu noodzakelijk alle bronnen aan te spreken om solidair met elkaar te zijn zodat de effecten van deze Covid-19-pandemie kunnen mitigeren”, zegt de president van Paraguay, Mario Abdo Benítez. Ook Paraguay geeft de noodzaak aan om bij COP 26 aan te dringen dat er meer ondersteuning, maar vooral uitvoering komt van gemaakte afspraken.

 Peru

Het staatshoofd van Peru, Pedro Castillo, zegt dat Covid-19 hier is om te blijven. Er zal volgens hem een gezamenlijke actie ondernomen moeten worden om concrete doelen te stellen en om internationaal kapitaal beschikbaar te stellen om economieën die stilliggen tijdens en door Covid-19 weer op te starten. “Emancipatie van armoede is geen lokaal maar een internationaal vraagstuk voor collectieve aanpak”, geeft de president aan.