Op 12 februari 2022 werd in het High Rise gebouw van Assuria het Local Content Seminar gehouden. Het doel van het seminar was het verbinden van stakeholders en de mogelijkheden voor het verder ontwikkelen en realiseren van het gewenste local content beleid in Suriname. Het evenement was een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en bestond uit diverse presentaties van CEO’s uit het bedrijfsleven en een panel discussie, waarbij een panel van 5 leden heeft gediscussieerd en het aanwezige publiek alsook het online publiek vragen kon stellen.
Bij local content, oftewel lokale bijdrage, gaat het erom dat multinationals naast het betalen van belasting onder meer ook diensten afnemen van lokale ondernemers, die (eind)producten vervaardigen met onderdelen of ingrediënten van lokale bedrijven. Deze bedrijven krijgen hierdoor de ruimte om te kunnen groeien en eventueel te kunnen exporteren. Hierdoor wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd en zal de arbeidersklasse er ook beter van worden. Local content is van grote betekenis voor de economische ontwikkeling en vooruitgang van een land.
De soms zeer kritisch gebrachte presentaties door o.a. Helmut Haukes, Chief Ex-ecutive Officer (CEO) van Haukes Group of Companies en Vinod Ramkhelawan, CEO bij Kuldipsingh Port Facility N.V., waren een eyeopener voor de aanwezige stakeholders en Surinaamse bedrijven. De presentaties brachten een zeer breedvoerige discussie op gang. De panel discussie werd geleid door Bryan Renten (VSB), Armand Zunder (Vakbeweging), Angelika Namdar (Adek), Sjoerd Poort (VSH), en Roy Shyamnarain (Professionele Dienstverlener). Allen waren het erover eens dat de basis om gespecialiseerd kader te creëren voor de diverse sectoren, bij de kleuterschool gelegd moet worden en dat vooral samenwerking de sleutel tot succes is.
Tijdens zijn spreekbeurt ging fiscaal jurist Roy Rijger, Tax consultant, in op de Local Content Strategy, Principles & Practices. “Lokale bedrijven zijn terughoudend om te investeren in het upgraden van capaciteit zonder de zekerheid dat er winst zal zijn”, stelt de jurist.
De coalitie van de bedrijfsleven organisatie is op voorzittersniveau in overleg met de regering. De regering werd tijdens het seminar vertegenwoordigd door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, en minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme.In de gevormde coalitie van het bedrijfsleven zijn de volgende verenigingen aangesloten : Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA), Association of Exporters of Fruits and Vegetables in Suriname (VEAPS), Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), Coöperatieve vereniging Pluimveeboeren in Suriname (CVPS), Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) en de Associatie van Binnenlandse Industriëlen (ABI).