De Boodschap
Binnenlandse Zaken

Majoor Radjoe Bhola waarnemend directeur Kustwacht

Biza-directeur Eskak Nassier Biza-minister Bronto Somohardjo, majoor Radjoe Bhola en kolonel Jerry Slijngard tijdens het tekenen van het protocol van overdracht.

Majoor Radjoe Bhola, heeft op dinsdag 22 september 2020 het roer bij de Kustwacht als waarnemend directeur overgenomen van kolonel Jerry Slijngard. Het protocol van overdracht werd in bijzijn van de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, en directeur Nasier Eskak ondertekend.

Kolonel Slijngard gaf aan dat hij met gemengde gevoelens afscheid neemt van de Kustwacht, maar het doet hem goed dat hij de leiding overdraagt aan majoor Bhola, die volgens hem capabel en kundig is. De scheidende directeur heeft aan de wieg gestaan van de Kustwacht. Op 1 september jongstleden was het precies 7 jaar geleden dat deze dienst in het leven werd geroepen. Slijngard gaf aan dat er een grote taak is weggelegd voor de Kustwacht, namelijk het bewaken van de rijkdommen van Suriname binnen onze territoriale wateren. Volgens hem is er nog een lange weg te gaan om de Kustwacht tot volle wasdom te brengen.

Majoor Bhola sprak vol lof over de scheidende directeur. Hij bedankte kolonel Slijngard voor zijn bijdrage en de groei van de Kustwacht. De nieuwe directeur maakt zich voornamelijk sterk om de Kustwacht zelfvoorzienend te maken. Hij gaf aan dat de organisatie in staat is om op een legale manier zelf geld te genereren. De kustwacht begon met 15 Biza-medewerkers en ongeveer 34 mariniers van het ministerie van Defensie. De mariniers zijn na een periode van 2 jaar terug naar de marine. Majoor Bhola gaf aan dat gaandeweg het personeelsbestand is uitgegroeid naar 96. Hij merkte op dat een van de hoogtepunten voor de Kustwacht is geweest de goedkeuring van de wet Instelling Kustwacht door het parlement.

Directeur Jerry Slijngard van de Kustwacht meldt zich conform protocol aan bij de minister van Binnenlandse Zaken Bronto Somohardjo.

Ook minister Somohardjo bedankte de scheidende directeur voor zijn inzet. Hij merkte op dat kolonel Slijngard verschillende rollen vervuld. “U moet niet denken dat u thuis gaat zitten, want wij hebben u nog nodig”, aldus de Biza-minister. Hij sprak de nieuwe directeur moed in om de Kustwacht tot verdere hoogtes te brengen, “want de lat is hoog gelegd door uw voorganger. De Kustwacht valt vanwege haar civiele rechtshandhaving onder het ministerie van Biza. Minister Somohardjo beloofde de Kustwacht alle ondersteuning en noemde het voornemen van de directeur om zelfvoorzienend te zijn muziek in de oren, gelet op de huidige financiële situatie. Het doet de minister goed dat het personeel van de Kustwachters onder zijn departement vallen.