De Boodschap
Kabinet van de President

Manspasi Prodowaka siert straten Moengo

Met als doel om in het bijzonder jongeren te motiveren hun cultuur te waarderen, behouden en tentoon te stellen, heeft op vrijdag 23 juni en zaterdag 24 juni in Moengo, Marowijne de vierde editie van de tweedaage Manspasi Prodowaka plaatsgevonden. Het evenement dat door verschillende straten ging, lag ook in het kader van de viering van 160 jaar afschaffing van de slavernij op 1 juli aanstaande en mocht dus als aanloop daarnaar toe gezien worden.

Tot de deelnemende groepen behoorden Nationaal Leger en de Bikers Unit van het Korps Brandweer Suriname. Het evenement moet volgens de trekker van het geheel, Tresna Pinas, de gemeenschap in het bijzonder de jongeren cultuurbewust maken. “De bedoeling is de mensen bewust te maken van de vrijheid die ze genieten en dat ze ook hun cultuur te uiten.” De vrijheid werd uitgebeeld middels in de lucht laten van ballonnen. De Prodowaka moet daarnaast ook bijdragen aan het toeristisch aantrekkelijk maken van het district Marowijne.

“We willen vooral de jongeren erop wijzen en laten weten dat het heel belangrijk is hun cultuur te behouden en door te geven. De mensen lopen in groepen, hebben hun culturele klederdrachten aan, en dansen Awasa en Aleke”, ging Pinas verder. De tweede dag van de Prodowaka eindigde met een afterparty in het Iwamar Centrum met verschillende muziekgroepen. Behalve dans en muziek kon men ook genieten van traditionele gerechten zoals afingi en vleessoep, evenals podosiri, cassavebrood, kwak en vis.