De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Masterclass juridische valkuilen bij ondernemers

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) is er op donderdag 21 januari 2021 een masterclass verzorgd voor vrouwelijke ondernemers. Deze masterclass met als onderwerp “Juridische valkuilen bij (internationaal) ondernemerschap” is mede mogelijk gemaakt door Stichting Women Empowerment Network Suriname, een platform voor vrouwelijke ondernemers, in samenwerking met het ministerie van BIBIS. Dit platform voorziet ondernemers van de kennis en vaardigheden zodat hun bedrijven een gezonde groei kunnen door maken en om de economische onafhankelijkheid van vrouwen te bevorderen in de ondernemerswereld.

BIBIS-minister Albert Ramdin is zeer ingenomen met deze samenwerking en geeft aan dat het goed zou zijn regelmatig dit soort evenementen te organiseren, niet alleen op het gebied van de juridische context, maar ook op het gebied van management en creativiteit in het algemeen. Voorts moeten soortgelijke evenementen bijdragen aan het stimuleren van vrouwen om op een professionele manier inhoud te geven aan een stukje economische ontwikkeling in Suriname. Verder spreekt hij de hoop uit dat met de kennis die de aanwezige deelnemers opdoen zij instaat zullen zijn hun ideeёn en creativiteit verder te vertalen naar een stuk daadwerkelijk kader voor het ondernemen.

De bewindsman legt verder uit dat het ministerie van BIBIS verder is uitgebreid met twee belangrijke taakstellingen, namelijk international business en internationale samenwerking. Zij hebben als taak het mobiliseren van de interesse internationaal en nationaal voor investeringen in Suriname. “De hoop is dus om kapitaal aan te trekken, ondernemerschap te stimuleren vanuit het buitenland samen met Surinaamse partners”, zegt de minister.

“Als we kijken naar de olie- en gasvondsten zijn er enorm veel mogelijkheden, waarbij er voldoende kansen liggen voor vrouwen en in het algemeen ondernemerschap”, memoreerde de bewindsman. Het is daarom belangrijk dat er goed begrip is hoe het internationaal bedrijfsleven opereert, welke waarden en normen gelden en op welke wijze men juridisch de potentiële samenwerking kan inrichten.

De sprekers tijdens deze masterclass waren Carmen Breeveld, President St. WOMEN Entrepeneurs Netherlands, Co-Founder St. WENS, Mr. Cathelijne Elassaiss, Managing Partner en Directeur van Advocatenkantoor Elassais, Mr. Susan Derby, Partner Advocatenkantoor Nibte en Mr. Anneke Chin A Lin, Partner en Directeur van Notariskantoor Chin A Lin & Oord.