De Boodschap
Kabinet van de President

“Meeste doelen in herstelplan gehaald”

“De meeste doelen die wij hadden aangegeven in ons herstelplan zijn ook gehaald”. Zo sprak president Chandrikapersad Santokhi op dinsdag 28 november in De Nationale Assemblee (DNA). Het staatshoofd reageerde hiermee op vragen na zijn spreekbeurt een dag eerder in de eerste ronde van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). President Santokhi stelt dat de analyse van Surinames financieel-economische huishouding ook getuigt van herstel.

Hij gaf aan dat de internationale reserve van het land ver onder de nul lag, maar nu ver boven de 1 miljard Amerikaanse dollar is. De importdekking van nul weken is na het herstelprogramma en structurele maatregelen nu zeven maanden. Het begrotingstekort van 19 procent is thans iets meer dan 4 procent, wat dichtbij de internationale norm is. President Santokhi merkt verder op dat de economische groei ver onder de nul procent lag. Suriname is volgens hem nu op weg naar een economische groei van 2,3 procent, hetgeen het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) ook heeft aangegeven.

Het staatshoofd zegt dat de inflatie ruim 65 procent was, ook verergerd door importinflatie. Hij stelt dat de regering ondanks de ontwikkelingen in de wereld is gelukt om de inflatie terug te brengen tot 40 procent. “We gaan richting de 30 procent”, aldus president Santokhi. Hij geeft aan dat de recente IMF-missie op basis van de economische parameters zelfs heeft voorspeld dat Suriname richting 17 procent gaat. Ook Surinames schuldpositie is volgens het staatshoofd verbeterd in relatie met het bruto binnenlands product (bbp). “Waar we begonnen zijn rond de 150 procent schuldpositie in relatie tot het bbp, zien we nu dat we in de buurt zijn gekomen van 119 procent.”

President Santokhi zegt dat Suriname tegelijkertijd zijn schulden blijft betalen. Hij benadrukt dat er over zware commerciële leningen schuldherschikking is bereikt. Daarnaast moeten ook de leningen bij internationale instituten zoals de Wereldbank, IDB en het IMF verplicht terugbetaald worden. Ten aanzien van de bilaterale schulden zijn er al herschikkingen bereikt met India en de Paris Club. Verwacht wordt dat er ook met China een vergelijk komt. Verder moeten ook nationale schuldeisers zoals de Centrale Bank van Suriname (ruim SRD 9 miljard) en ondernemers betaald worden.