De Boodschap
Kabinet van de President

Minister Albert Ramdin tekent overeenkomst met Schiphol

Minister Albert Ramdin, van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) die deel uitmaakt van de presidentiële delegatie die op een werkbezoek is in Nederland heeft op vrijdag 10 september 2021 namens Suriname een overeenkomst getekend met de CFO van Schiphol Robert Carsouw. Deze overeenkomst behelst onder andere samenwerkingen op het gebied van infrastructuur, creëren van werkgelegenheid en het plegen van gezamenlijke investeringen. Er zijn bijzonder veel gesprekken gevoerd met diverse stakeholders om te komen tot deze overeenkomst.

Wilma van Dijk, van de Schiphol Group gaf in een gesprek met president Chandrikapersad Santokhi aan dat er een luchthaven komt voor commercieel verkeer. De uitbreiding van Lelystad Airport sluit naadloos aan bij de plannen die er zijn voor Suriname. De groei van Schiphol en Lelystad is daartoe de aanzet geweest en is het kopen van deze locatie de juiste stap gezet. In drie jaar tijd is modulair geïnvesteerd in de uitbreiding. “We zitten nu in de eerste fase met 10.00 vluchten per jaar. De volgende fase, Fase 2 in 2023, is het streven 25.000 vluchten uit te voeren met 3 miljoen reizigers. De daaropvolgende fase, Fase 3, is het de bedoeling dat we op 45.000 vluchten met 6.7 miljoen reizigers zitten. Het bijzondere van deze uitbreiding is dat deze is omgezet in het kader van duurzaamheid.  Wij zijn de eerste vanuit Europa die een Lead Certificate hebben gekregen: Leadership in Environmental Design”. Ter voorkoming van uitstoot van 500 ton Co2 is de bestaande grond verengd met cement om de basis te leggen van de banen. Met inspanningen als deze, bagagekarren met zonnepanelen. Er is vooral gelet op het toepassen van klimaat en energievriendelijke mogelijkheden, aldus Wilma van Dijk.

“Suriname moet haar plaats opeisen als we concurrerend bezig willen zijn. Schiphol doet dat nu al. Samenwerking voor kennisdeling, bijstand etc. zijn zaken die we als natie moeten nastreven”, aldus president Santokhi. Hij gaf verder aan dat Suriname als land grote uitdagingen heeft. “We kijken uit naar nog meer samenwerkingen. De Johan Adolf Pengel International Airport had reeds een overeenkomst. Momenteel kijken we naar diverse mogelijkheden om die uit te breiden. Verder kijken wij ook naar de mogelijkheden om de geplande luchthaven te Nickerie uit de grond te stampen. Er komen grote industriële projecten in het westen waarbij transport cruciaal gaat zijn. Binnen 3 tot 5 jaar moeten deze gestalte hebben. Hiertoe moeten alle voorbereidingen in place zijn. Het gaat niet alleen om de airport maar om de totale ontwikkeling.”

“Middels strategische gesprekken bieden wij als Suriname kansen voor de buiten wereld. Hierbij zijn er genoeg kansen voor Schiphol. Daarvoor zijn we hier. Alle deskundigen geven aan dat wij als Suriname een bijzonder strategische ligging hebben. Met de juiste inzet kunnen wij de verbindingshub worden voor grote delen van de wereld. De positieve energie die er tot nu toe wederzijds is geweest stemt ons hoopvol voor een vruchtbare samenwerking.”