De Boodschap
Justitie & Politie

Minister Amoksi neemt beleidsplan JusPol in ontvangst

De Ministeriële Plan Unit (MPU) van het ministerie van Justitie en Politie( JusPol) heeft het beleidsplan van JusPol overhandigd aan minister Kenneth Amoksi. Deze overhandiging vond plaats op dinsdag 16 mei 2023 in de vergaderzaal van het ministerie. 

Senior Beleidsadviseur Roy Karg gaf een korte inleiding over de procedure. Vervolgens kwam waarnemend hoofd van de MPU, Carolyn Reemnet, aan het woord. Zij gaf aan dat de MPU, verder bestaande, uit Anna Loor en Rellum Sharon, baanbrekend werk hebben verricht om te komen tot het eind product. Het document behelst alle beleidsgebieden van de verschillende structuren die onder het ministerie ressorteren. Reemnet gaf verder aan dat in juni 2021 het concept van het document reeds overhandigd is aan de minister, maar dat het bij deze overhandiging gaat om het officiële beleidsplan, bestemd voor alle diensten. De verschillende structuren hebben allemaal een beleidsgebied en op basis daarvan is de begroting opgemaakt voor het ministerie.

“Dit document is dynamisch en wij zijn ook al bezig met de uitvoering, maar de continuering moeten wij monitoren”, aldus de bewindsman. Minister Amoksi heeft ook gesproken over de vorderingen van het ministerie, de uitdagingen en de knelpunten van de beleidsgebieden die uitgevoerd moeten worden. Hij gaf verder aan dat het Bureau Familie Rechterlijke Zaken ( BuFaZ) hard aan de weg timmert. “Binnenkort zullen zij vier verdragen ratificeren. De kleine stappen die gemaakt worden bij het uitvoeren van het gestippeld beleid zijn een teken dat het ministerie de goede weg opgaat”, aldus de minister. Ook zijn er plannen om masteropleidingen op te zetten voor de afdeling Wetgeving en de verschillende korpsen. Eén van de knelpunten waarmee het ministerie kampt is een tekort aan kaders. Dit kan opgevangen worden met de opleidingen en trainingen.

De JusPol-minister is ook tevreden over de internationale relaties die het ministerie heeft opgebouwd in de afgelopen periode. Vooral met Frankrijk en Nederland is er momenteel een goede samenwerking. Hij gaf aan dat bij evaluatie de internationale partners ook tevreden zijn over Suriname. Aan het eind van de presentatie plaatste minister Amoksi zijn handtekening onder het beleidsplan.