De Boodschap
Kabinet van de PresidentTransport, Communicatie en Toerisme

Minister Jubithana: “Herwinnen vertrouwen reizend publiek cruciaal”

Minister Albert Jubithana, van TCT gaat in op de uitdagingen die gepaard gaan met de gezondmaking van SLM.

Het herwinnen van het vertrouwen van het reizend publiek is van cruciaal belang om het beoogde succes voor de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij op de regionale route, te behalen. Dit benadrukt minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) bij de inzegening van de pas binnengehaalde Boeing 737-800, de nieuwe aanwinst voor de SLM op de regionale route. De plechtigheid heeft plaatsgevonden op 3 januari 2023 op de Johan Adolf Pengel International Airport te Zanderij.

De bewindsman heeft tijdens zijn toespraak erop gewezen dat deze mijlpaal de uitslag is “van extra inzet van velen die hier aanwezig zijn en anderen die hier niet aanwezig zijn. De regering, clusterministers, raad van commissarissen, bond, directie en personeel.” De TCT-minister benadrukt dat zonder de gezamenlijke inspanning dit resultaat niet behaald zou zijn. “De uitdagingen van de SLM kennen we allen. Ik heb me laten vertellen door experts dat hoe meer tegenwind, hoe minder inspanning en baanlengte nodig is bij het opstijgen. Ik hoop daarom dat SLM de tegenslagen zal gebruiken om hoger op te stijgen.”

De minister benadrukt dat SLM een cruciale rol vervult in het aantrekkelijker maken van vliegtarieven op haar vliegroutes.

Minister Jubithana meent dat uiteindelijk SLM’s focus op de toekomst het heeft overwonnen van enge belangen. Hij zegt verder dat voorafgaand aan deze mijlpaal intensieve onderhandelingen noodzakelijk zijn geweest. “We hebben als ministers er ook enkele keren flink van langs gehad van de president.” De bewindsman benadrukt dat slecht management dat in het verleden ten grondslag heeft gelegen aan de terugval van het bedrijf, ver weggehouden moet worden.

“Wij gaan samen de SLM redden en tot hogere hoogte brengen,” aldus de TCT-minister, die verder zegt dat de samenleving niet mag vergeten welke rol de SLM vervuld heeft sinds haar bestaan. “Het gemis van de SLM werd duidelijk voelbaar toen de nationale carrier geen toestel had op de Mid-Atlantische route. Er was daardoor geen concurrentie voor de andere opererende vliegmaatschappij, met als gevolg dat de ticketprijzen de pan uitvlogen.”