De Boodschap
Onderwijs, Wetenschap & Cultuur

Minister Levens vraagt parlementariërs te pleiten voor meer geld op onderwijsbegroting

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft assembleeleden gevraagd om tijdens de begrotingsbehandeling te pleiten voor meer geld op de onderwijsbegroting. Zij deed dit bij de beantwoording van vragen tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) op donderdag 21 oktober 2021.

De minister is onder andere ingegaan op het in kaart brengen van scholen, dat intussen heeft plaatsgevonden. Dit is gedaan met ondersteuning van 70 studenten van de Faculteit der Technologische Wetenschappen van Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Alle scholen in stad, district en binnenland zijn in kaart gebracht. “We weten wat er moet gebeuren,” benadrukte minister Levens. Dit is een van de redenen waarom zij hulp vraagt van de assembleeleden om te pleiten voor een enorm groot bedrag, zodat scholen gerenoveerd kunnen worden. Ook onderwijswoningen moeten aangepakt worden. Landelijk zijn alle woningen in kaart gebracht. Het prijskaartje dat hangt aan de renovatie is ook al bekend. “Als wij willen dat de situatie verbetert, vragen wij extra geld bij de begrotingsbehandeling,” zei de minister.

Automatisering

In het parlement heeft minister Levens aangegeven, dat het verwerken van verschillende documenten op het departement handmatig wordt gedaan. Daarom moet er zo spoedig mogelijk geautomatiseerd worden. Ook hiervoor ligt er al een uitgebreid plan klaar, waaraan ook een enorme prijskaart hangt. Minister Levens is er ook op de hoogte van dat zaken niet altijd vlot verlopen met betrekking tot het bootvervoer, schoolvervoer en algemeen transport in stad, district en binnenland. Zo zijn er bijvoorbeeld achterstanden in de uitbetalingen. De minister gaf aan dat er gewerkt wordt aan het inlopen van deze achterstanden. Echter zit het ministerie met een schuld van boven de SRD 200 miljoen, zei minister Levens