De Boodschap
Kabinet van de President

Minister Mathoera: “Dankbaarheid en ode aan de voorouders”

Suriname viert op maandag 5 juni 2023 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. Speciaal voor dit heugelijk feit vertoeft de Indiase president Droupadi Murmu op uitnodiging van president Chandrikapersad Santokhi voor een driedaags bezoek in Suriname. Het Indiase staatshoofd werd op zondag 4 juni 2023 op de Johan Adolf Pengel International Airport onder meer door minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) welkom geheten.

De twee regeringsfunctionarissen staan stil bij de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. “Dankbaar en ode aan de voorouders. 150 jaar Hindoestaanse Immigratie betekent heel veel en geeft inspiratie”, zegt minister Mathoera. Ze merkt op dat de voorouders uit India hebben meegeholpen aan de ontwikkeling van Suriname. De viering ziet zij dan ook als erkenning en eerbied naar hen toe. De bewindsvrouw benadrukt tevens dat de voorouders van alle etnische groepen met bloed en zweet hebben gebouwd aan Suriname. “Het betekent ook dat we de verantwoordelijkheid hebben het land verder te ontwikkelen”, aldus de defensieminister. Ze spreekt van een dag om te reflecteren en om te vieren dat wij als land tot op dit punt zijn gekomen. Volgens de minister is het ook een verrijking van de Surinaamse cultuur, hetgeen behouden moet worden en aan jongeren meegegeven.

Minister Ramdin geeft als boodschap bij 150 jaar Hindoestaanse Immigratie mee dat “wij ons in de eerste plaats Surinamers moeten voelen”. Na 150 jaar is er volgens hem een vaste rol voor de nakomelingen van de immigranten. De bewindsman merkt hele nauwe betrekkingen met de Indiase cuisine en cultuur, én met India als land. “Desondanks voel ik nadrukkelijk dat we Surinamers zijn. We leven met elkaar in vrede, genieten van elkaars cultuur en cuisine. Zo hoort het in een land en zeker een met een kleine bevolking.” Minister Ramdin acht het belangrijk dat Surinamers eenheid en saamhorigheid tonen, en op een vreedzame manier met elkaar samenleven. “Dat gaat uiteindelijk alleen maar voordelen opleveren voor Suriname”, zegt hij verder. Volgens de bewindsman hebben de voorouders van elke groep in Suriname hard gewerkt. “En vandaag mogen we de vruchten daarvan plukken.”