De Boodschap
Kabinet van de President

Minister-president Rutte zet voet op Surinaamse bodem

Mark Rutte, minister-president van Nederland, is zojuist in Suriname gearriveerd. Op de Johan Adolf Pengel International Airport in het district Para, is de Nederlandse regeringsleider met alle protocollaire egards ontvangen. Premier Rutte is in Suriname voor een tweedaags officieel bezoek om de hernieuwde relatie tussen Suriname en Nederland te intensiveren. Beide landen hebben een rijke historie op het gebied van bilaterale en multilaterale samenwerkingsverbanden.

Premier Rutte wordt op het historische presidentieel paleis ontvangen door zijn Surinaamse ambtgenoot, Chandrikapersad Santokhi. De regeringsleider van Nederland wordt met militaire eer verwelkomd op het paleis. De Nederlandse regeringsleider zal ter plekke het gastenboek ondertekenen. Vervolgens zullen de regeringsleiders een tête-à-tête hebben. De officiële besprekingen volgen later. Er staat ook een officieel fotomoment op agenda.

Het bezoek van premier Rutte is een formeel tegenbezoek volgend op het bezoek van president Santokhi aan Nederland in september 2021. Het Surinaamse staatshoofd heeft eerder in een gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) benadrukt dat binnen twee jaar de relatie met Nederland in snel tempo is verbeterd. Hij heeft aangegeven dat de aanwezigheid van de Nederlandse premier aantoont dat de relatie tussen beide landen op alle niveaus verbeterd, verbreed en verdiept is.

De regeringsleiders zullen behalve een bilateraal gesprek, ook een evaluatiegesprek gesprek hebben. Deze zal gaan over de huidige samenwerking. Het aantrekken van investeringen vanuit Nederland staat hoog op de agenda van het Surinaamse staatshoofd. Verder zal de president met premier Mark Rutte van gedachten wisselen over onder andere veiligheid, onderwijs, economie en visumbeleid.