De Boodschap
Kabinet van de President

Minister Ramadhin geeft geruststelling over babyvoeding en insuline

De regering is in oktober 2021 gestart met het verstrekken van babyvoeding voor geregistreerde zuigelingen. Tot nu toe verloopt zowel de registratie als de distributie vlot. Zo stelde minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid op donderdag 27 juli in De Nationale Assemblee (DNA). Hij zegt dat vanaf de start van het project in oktober 2021 is gesteld dat er continuïteit hierin moet zijn. Een vlotte registratie, goedkeuringen van de registraties, een vlotte financiële afhandeling en ook een goed georganiseerd distributiesysteem zijn factoren die bepalend zijn voor de continuïteit.

Minister Ramadhin geeft aan dat zijn departement een goed functionerend registratiesysteem voor babyvoeding heeft. “De links voor registratie zijn te vinden op de website. De mensen weten het en we krijgen continu registraties. Ook de distributie is goed geregeld bij de Regionale Gezondheidsdienst”, verduidelijkt de bewindsman (RGD). Echter is er volgens hem op meerdere momenten geconstateerd dat de financiële afhandeling niet altijd vlot gaat. Intussen zijn de nodige voorzieningen getroffen om de betalingen aan de leverancier te laten vlotten. Er is advies van het ministerie van Financiën en Planning ingewonnen en daar zijn concrete voorstellen gedaan om de betalingen vlotter te laten verlopen.

De volksgezondheidminister benadrukt dat de registraties in volle gang zijn. “De planning is om in de eerste week van augustus de RGD goed voorzien te hebben van babyvoeding, waarna de moeders de babyvoeding kunnen verkrijgen”, voegt hij eraan toe. Minister Ramadhin deelt mee dat van januari tot en met 24 juli, 4290 moeders hun baby’s hebben geregistreerd. Het ligt in de bedoeling om voor de rest van dit jaar – op basis van de door het ministerie geprojecteerde 5000 nieuwe baby’s – de nieuwe registraties nog volgens de huidige prijs van de leverancier van babyvoeding te kunnen voorzien. Minister Ramadhin: “Het is wel belangrijk om te vermelden dat vrijwel elke registratie goed wordt bekeken, maar er is heel zelden een afwijzing omdat het echt personen zijn die daartoe behoeftig zijn.”