De Boodschap
Volksgezondheid

Minister Ramadhin kondigt uitbreiding bed- en isolatiecapaciteit aan

De regering werkt eraan om deze week nog de bed- en isolatiecapaciteit op respectievelijk de verpleegafdelingen van ziekenhuizen en Residence Inn uit te breiden. Dit gaf minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid te kennen tijdens de COVID-19-persconferentie op zaterdag 2 januari 2021. Landelijk bedraagt de Intensive Care-capaciteit 40 bedden, waarvan momenteel 9 bezet zijn. Verder liggen er totaal 96 personen op de verpleegafdelingen van het Regionaal Ziekenhuis Wanica en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Minister Ramadhin zegt dat er, voor wat de verpleegafdelingen betreft, continu wordt gewerkt aan het vergroten van de capaciteit van 103 naar 168 bedden in de eerste week van januari. Ook de isolatiecapaciteit zal deze week nog worden uitgebreid. Met name de isolatie-unit van Residence Inn zal worden vrijgemaakt en daar kunnen ongeveer 130-150 plekken gecreëerd worden. Momenteel is 54% van de beschikbare isolatieruimtes bezet.

De bewindsman merkt op dat er in de afgelopen week een zekere mate van stabiliteit in het aantal positief geteste COVID-19-patiënten is geweest. Er is volgens hem dus nog geen daling in zicht. Suriname zit momenteel op gemiddeld 58 nieuwe gevallen per dag, waarbij het reproductiegetal (R) dichtbij 1 is. “Dat betekent dat wij op dit moment op basis van de R van 1 wel een zekere mate van geruststelling hebben”, aldus minister Ramadhin. Hij waarschuwt echter dat er slechts een heel kleine wijziging in infecties nodig is. De “R” kan ook gaan fluctueren bij de stijging van infectiegevallen en de hoge besmettingsgraad.

Het percentage positief getesten oftewel Positivity Rate, schommelde de afgelopen week tussen de 20% en 25%. De gezondheidsautoriteiten streven naar onder de 5% zoals ook de WHO aanbeveelt, wil men dat er sprake is van een stabiele controle van het aantal positieven. Minister Ramadhin verwacht wel dat er de komende weken een “inhaalslag” van positief geteste personen zal zijn, dit vanwege de feesten en samenscholingen die er in de afgelopen dagen – te weten Kerst en oud/nieuwjaar – zijn geweest. Hij doet daarom een oproep aan de samenleving om zich in geval van symptomen te laten testen. “Er is genoeg testmateriaal en er zijn voldoende plekken om te testen.”