De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Minister Ramdin heeft onderhoud met Ambassadeur Azeredo over ontvreemde ara’s

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft op dinsdag 22 augustus 2023 de Ambassadeur van Brazilië in Suriname, Z.E. Raphael Azeredo, ontvangen voor een onderhoud over de ontvreemde ‘Lears ara’s’. De vorige maand zijn enkele, uit Brazilië gesmokkelde diersoorten, waaronder de bedreigde ara’s en aapsoorten die illegaal zouden worden verhandeld, in beslag genomen door Surinaamse autoriteiten. De Surinaamse bewindsman sprak schande uit over de criminele daad. “Het geeft Suriname onnodig een slechte naam” zei de minister.

Onder de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), welke sinds 1973 van kracht is, zijn de betreffende dieren als bedreigde soort en als zodanig als beschermd aangemerkt. De dieren waren in gereedheid gebracht om op woensdag 23 augustus wederom naar Brazilië te worden gerepatrieerd. De werkzaamheden om de repatriatie correct uit te voeren, vooral omdat het om speciale behandeling voor de dieren betrof, bleek complex te zijn waardoor het langer duurde dan verwacht.

De minister gaf aan het voorval ten zeerste te betreuren en dat dit, vooral in het licht van de goede relaties en samenwerking tussen de beide naties, geen welkome aangelegenheid betrof. De dieren zijn niet in hun natuurlijke habitat in Suriname en er wordt daarom ook gevreesd dat zij niet de vereiste verzorging en behandeling genieten. Minister Ramdin gaf Ambassadeur Azaredo mee dat de Surinaamse overheid alles in het werk zou stellen de ara’s op te sporen en ze weer terug te doen toekomen aan Brazilië. De overige dieren worden inmiddels wel gerepatrieerd.