De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

Minister Sewdien kondigt tweede ronde SAMAP grants aan

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vandaag de vooraankondiging gedaan voor de tweede oproep (the second call of Expressions of Interest) van de Matching Grant Facility (MGF) van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP). De aankondiging werd gedaan via een virtueel ZOOM-evenement, waar medianetwerken, belanghebbenden, boeren, agribusiness en producentenorganisaties werden geïnformeerd over de voorwaarden voor het aanvragen van een SAMAP-subsidie. Door de huidige Covid-19-pandemie en de veiligheidsvoorschriften voor de volksgezondheid werd de informatie verstrekt via een virtueel evenement.

In een live interviewsessie gaven Minister Sewdien en SAMAP’s Chief Technical Advisor, Dhr. Erick Zeballos een overzicht van het aanvraagproces en de twee verschillende typen grants die kunnen worden aangevraagd. Met deze aankondiging kunnen potentiële aanvragers informatie opvragen over de richtlijnen voor het inzenden van een aanvraag en alvast starten met het voorbereiden van hun projectvoorstellen. Het indienen van de aanvragen is gepland voor de periode half februari tot en met eind maart 2021.

De participanten van het virtueel ZOOM-evenement werden ook geïnformeerd over de ondersteuning en training die SAMAP zal bieden aan aanvragers gedurende deze periode. Deze ondersteuning en training zal beschikbaar zijn voor aanvragers in alle districten in Suriname. Minister Sewdien benadrukte het belang van het voorbereiden van solide projectvoorstellen om in aanmerking te komen voor een grant, aangezien de selectie van de SAMAP’s Matching Grant Facility een competitief proces is. Alleen de sterkste projectvoorstellen zullen worden voorgedragen voor een grant.

Zowel de minister als het management van SAMAP bevestigden een eerlijk, competitief en transparant selectieproces door onafhankelijke, technisch bekwame specialisten. Er werden ook vragen beantwoord van de online participanten en het Facebook-platform. Dit virtueel evenement was een alternatief om een zo breed mogelijk publiek te bereiken in deze periode geteisterd door de COVID-19 pandemie. Het MGF is een competitief fonds om de markttoegang voor Surinaamse kleinschalige landbouwers en landbouw voedselverwerkers te stimuleren. Dit wordt gedaan door ‘matching grants’ beschikbaar te stellen in de vorm van productie – en/of verwerkingsmachines of ingehuurde diensten, die de hoeveelheid, kwaliteit en efficiëntie van de productie van SAMAP’s geselecteerde waardeketens te verbeteren: fruit & groenten, wortel- en knolgewassen, en NTFP (non-timber forest products) producten. De MGF ‘small’ en ‘large’ grants bieden ondersteuning in machines, apparatuur en diensten tot maximaal USD 5.000 en maximaal USD 300.000, respectievelijk.

In September 2019 is de eerste ronde van de SAMAP ‘MGF’ onder grote belangstelling afgekondigd en dienden meer dan 400 boeren een projectvoorstel in. Voor de tweede ronde wordt er verwacht dat de belangstelling groter zal zijn voor het indienen van aanvragen voor de MGF. Het is belangrijk dat subsidieaanvragers goed geïnformeerd zijn over de aanvraagvoorwaarden en typen grants die kunnen worden aangevraagd, om in aanmerking te komen voor een grant. Bij de eerste oproep werden slechts 68 aanvragen gehonoreerd, vanwege de beperkte kwaliteit van de projecten.

Aanvragers moeten ruim voor de deadline starten met het voorbereiden van projectvoorstellen, zodat zij een solide projectvoorstel kunnen indienen voor de sluitingsdatum. Ondersteuning bij het invullen van de aanvraagformulieren zal worden aangeboden door SAMAP in nauwe samenwerking met sleutelexperts uit de districten. In de maanden februari en maart 2021 zullen verschillende informatiesessies en trainingsworkshops worden georganiseerd om aanvragers van meer gedetailleerde informatie te voorzien. Nadere informatie over de ‘grants’ en het aanvraagproces is beschikbaar via SAMAP en via de website van het Ministerie van LVV, Facebook, de BIC-kantoren en de districtscommissariaten in alle districten. SAMAP is een initiatief van de regering van Suriname onder leiding van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met middelen van de Europese Unie. Het belangrijkste doel is het versterken van de duurzame ontwikkeling van landbouw in Suriname. SAMAP streeft ernaar dit doel te bereiken door het productievolume, de veiligheid van productie, de concurrentie positie en markttoegang van geselecteerde groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en NTFP (non-timber forest products) te stimuleren.