De Boodschap
Binnenlandse Zaken

Minister Somohardjo roept op tot herstel saamhorigheid en eenheid

Het nationaal bevolkingsbeleid van de regering zal op lange termijn bijdragen aan de sociale en economische ontwikkeling van Suriname waarin eenieder zal worden meegenomen. “Wij moeten niet strijden tegen elkaar, maar met elkaar”. Zo benadrukte minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken op maandag 9 augustus 2021 bij de kranslegging te Sana Budaya. De ceremonie was ter gelegenheid van 131 jaar Javaanse Immigratie en een ode aan de Javaanse voorouders, die op 9 augustus 1890 voet aan wal zetten in Suriname en op plantage Marienburg te werk werden gesteld.

De organisatie van de dag lag in handen van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI). Minister Somohardjo, die president Chandrikapersad Santokhi vertegenwoordigde, riep de samenleving op tot herstel van saamhorigheid en eenheid. Volgens hem zijn deze twee basisprincipes aan het verwateren. “Deze generatie is verplicht om een beter Suriname achter te laten aan de volgende generatie. Wij zijn allemaal lotgenoten op de boot Suriname. We moeten samen de saamhorigheid en eenheid herstellen, zodat de ontberingen die onze voorouders hebben meegemaakt, niet voor niets zijn geweest. Ik ben blij dat er stappen zijn gemaakt om deze basisprincipes terug te brengen.” De bewindsman noemde als voorbeeld het Gotong royong systeem, dat samenwerken betekent.

Minister Somohardjo gaf verder aan dat de Javanen vandaag de dag de vierde grootste bevolkingsgroep in Suriname zijn en door de jaren heen ook hun bijdrage hebben geleverd aan het Surinaams leven. Het valt niet te ontkennen dat de Javanen een specifieke culturele sfeer hebben gebracht, die thans niet meer uit onze samenleving is weg te denken. Dans, taal, godsdienst, muziek, kleding, culinair en de Wayang zijn enkele aspecten die een belangrijke plaats in het totale cultuurpatroon van ons land hebben ingenomen. “Als natie vormen wij een gemeenschap. De liefde voor dit land bindt ons allen. Wij vormen samen het land Suriname. Na 131 jaar zien wij dat het nageslacht van onze voorouders veel heeft bereikt. We hebben doktoren, bouwvakkers, parlementariërs tot ministers en zelfs een voorzitter in het parlement gehad. We hebben onze successen behaald. We zijn niet weg te denken binnen de samenleving”, aldus de bewindsman. Hij feliciteerde namens de regering het Surinaamse volk, maar in het bijzonder de Javaanse broeders en zusters met de herdenking van 131 jaar Javaanse Immigratie. De bewindsman richtte zich in zijn felicitatie ook tot de inheemsen, die vandaag de Dag der Inheemsen herdenken.

Tot de aanwezigen behoorde ook de Indonesische ambassadeur Julang Pujianto. Hij is heel blij om in Suriname te zijn en legde de nadruk op de multi-culturele samenleving. De diplomaat wees ook op de historische banden tussen Indonesië en Suriname. In april is er tijdens een meeting tussen beide landen gesproken over projecten die uitgevoerd zullen worden in Suriname.

Oud-VHJI-voorzitter Stanley Sidoel gaf aan dat de Javaanse voorouders (siemba’s) de juiste keuze hebben gemaakt om te blijven in dit mooi land. “De VHJI wil niet alleen ode brengen aan onze voorouders, maar vooral onze aanwezigheid vieren. Wij als nazaten van de Javaanse contractarbeiders zijn erg trots om kinderen te zijn van dit land. Om met onze individuele talenten, kennis en ervaring bij te dragen aan de ontwikkeling van dit land.”