De Boodschap
Kabinet van de President

Nationale Reparatie Commissie verzorgt presentatie aan Nederlandse Tweede Kamer

De voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie, Armand Zunder heeft in de bankethall van hotel Torarica een presentatie gegeven aan de afgevaardigden van de Nederlandse Tweede Kamer. De presentatie was bedoeld om de leden meer te informeren over het vraagstuk; “erkenning, excuses en herstel”, in relatie tot het koloniale verleden van Nederland. De presentatie werd verzorgd op 15 augustus 2022.

“Het was een genoegen om met de leden van het Nederlandse parlement te zitten en ze te verrijken met onze standpunten over dit vraagstuk”, stelt Zunder. De leden hebben aangegeven naar Suriname te zijn gekomen om de standpunten aan te horen. Volgens de voorzitter is de indruk gewekt dat het vraagstuk van erkenning, excuses en herstel eindelijk op de agenda van Suriname is geplaatst. Het vervolgtraject zal samen met De Nationale Assemblee en het Nederlandse Parlement bepaald worden.

Mochten er herstelbetalingen hieruit voortvloeien, is het de bedoeling dat die komen naar een fonds, dat beheerd wordt door mensen van onbesproken gedrag. Er zullen procedures moeten zijn van hoe eventuele projecten moeten worden ingediend en hoe die gemonitord moeten worden zodat de gelden terecht komen bij de mensen voor wie het bestemd is. Er wordt thans met de regering over deze materie gediscussieerd.