De Boodschap
Defensie

Nederland traint in 2023 opnieuw in Surinaamse jungle

Ongeveer 280 militairen van de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marine reizen binnenkort af naar Suriname voor de Jungle Warfare (Instructor) Course. Van de 280 militairen nemen 120 mariniers en militairen van Luchtmobiele Brigade, samen met Surinaamse militairen deel aan de Jungle Warfare (Instructor) Course. Tussen 6 en 12 maart zal er Nederlandse militaire activiteit in de haven en het centrum van Paramaribo zichtbaar zijn vanwege de logistieke beweging tussen schip en oefengebieden ten zuiden van Paramaribo. Deze training vindt voor het tweede jaar op rij plaats in Suriname en wordt ditmaal georganiseerd door het Nederlandse Korps Mariniers. Naast Nederlandse militairen volgen ook een aantal Amerikaanse mariniers de training.

De jungletraining stelt het Korps Mariniers en Luchtmobiele Brigade in staat samen een compagniestaakgroep gereed te stellen voor inzet in junglegebieden. Tijdens de jungletraining leren de militairen om te overleven en te vechten in de jungle. De Commandant der Strijdkrachten wijst het Korps Mariniers en Luchtmobiele Brigade aan om een compagniestaakgroep jungle-gereed te stellen. De Jungle Warfare Course voorziet in het trainen en certificeren van eenheden om zich gereed te stellen voor militair optreden in junglegebieden. De Jungle Warfare Instructor Course dient om instructiecapaciteit binnen Defensie te doen groeien, zodat kennis over optreden in deze omgeving behouden blijft en verder ontwikkelt.

Militair optreden in de jungle vergt expertise; de omstandigheden zijn zwaar vanwege hitte, hoge luchtvochtigheid en gevaarlijke flora en fauna. Daarnaast maakt het terrein met korte zicht afstand door begroeiing en hoogteverschillen het erg moeilijk om militaire acties uit te voeren en het overzicht te bewaren. Tijdens de jungletraining leren de militairen om onder die omstandigheden te overleven, het gevecht aan te gaan en te winnen.

De jungletraining in Suriname is het resultaat van onderlinge afspraken tussen Suriname en Nederland over samenwerking op defensiegebied. Deze kwamen tot stand door ondertekening van de Intentieverklaring in 2021 door beide ministers van Defensie. Zo biedt Nederland onder meer ondersteuning aan bij de opleiding en training van het militaire kader en bij de ontwikkeling van het Surinaamse Nationale Leger en de Kustwacht. Ter bevestiging van de vruchtbare samenwerking en om de aankomende jungletraining te bespreken, bezocht 24 februari de Surinaamse ambassadeur in Nederland, Rajendre Khargi, de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Op 28 maart vindt de gezamenlijke ceremoniële opening van de training plaats in de Ayoko Kazerne in Suriname.